Συνεχίζεται η κυβερνητική αστάθεια στη Βουλγαρία, καθώς η γειτονική χώρα βαδίζει πρόσω ολοταχώς για πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του κυβερνώντος Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΒΣΚ), Σεργκέι Στανίσεφ σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Ο Σεργκέι Στανίσεφ τάχθηκε υπέρ της γρήγορης διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών ενώ ζήτησε η ψηφοφορία να γίνει υποχρεωτική.

Αφού παραδέχτηκε, ότι «έμεινε έκπληκτος», όπως είπε, από τη χθεσινή πρόταση του μικρότερου εταίρου στην συμπολίτευση για έκτακτες βουλευτικές εκλογές ως το τέλος της χρονιάς, ο κ. Στανίσεφ επισήμανε, ότι «από μόνες τους οι πρώρες εκλογές δεν πρόκειται να λύσουν τα προβλήματα, αλλά μπορούν και πρέπει να εγγυηθούν την προοπτική για τη χώρα και για τον κόσμο». Σημείωσε ακόμη ότι η φόρμουλα μιας «προγραμματικής κυβέρνησης» έχει εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό.

Ο πρόεδρος του ΒΣΚ θα αναλάβει την πρωτοβουλία για διαβουλεύσεις μεταξύ των βασικών πολιτικών κομμάτων «για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών που είναι πιο συμφέρουσα για τη χώρα».

Αναφορικά με την υποχρεωτική ψηφοφορία, ο κ. Στανίσεφ εξέφρασε την άποψη, ότι ίσως αποτελέσει λύση για την «ημινόμιμη Δημοκρατία μας», όπως είπε, επικαλούμενος τη συμμετοχή 35% του εκλογικού σώματος στις πρόσφατες ευρωεκλογές, στις οποίες «η πολιτική δύναμη που επικράτησε, νίκησε με 600.000 ψήφους», όπως υπενθύμισε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την παραίτησή του ως συνέπεια ενός ακόμη ναυαγίου των Σοσιαλιστών στις ευρωεκλογές, ο πρόεδρος του ΒΣΚ ισχυρίστηκε: «ξέρω πότε και πώς να αναλάβω την ευθύνη μου απέναντι στο κόμμα μου». Ανακοίνωσε, ότι η ανάλυση σε βάθος του εκλογικού αποτελέσματος θα είναι κύριο θέμα της συνεδρίασης του Εθνικού συμβουλίου του ΒΣΚ την ερχόμενη Τρίτη.

Υπέρ της πρότασης για υποχρεωτική ψηφοφορία τάχθηκε ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου GERB, Μπόικο Μπορίσοφ, ενώ ο αντιπρόεδρος του κόμματος Τσβετάν Τσβετάνοφ διευκρίνισε, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα υποστηρίξει ενδεχόμενη πρόταση της πλειοψηφίας για σχετική αλλαγή του Συντάγματος (για την οποία χρειάζεται πλειοψηφία των 2/3 των βουλευτών).

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του «Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» (ΚΔΕ) Λουτφί Μεστάν δήλωσε, ότι «δεν θέλει να πιστέψει, ότι η μεταβολή της θέσης του ΒΣΚ στο θέμα της υποχρεωτικής ψηφοφορίας μπορεί να ερμηνεύεται ως ιδιόμορφη «εκδίκηση» του Σεργκέι Στανίσεφ.