Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους οι δημοσιογράφοι της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης (RAI), οι οποίες είχαν προκηρυχθεί για τις 11 Ιουνίου.

Η απεργία είχε προκηρυχθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια στον προϋπολογισμό της δημόσιας τηλεόρασης, τις οποίες ανακοίνωσε η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Ματέο Ρέντσι.

Το συνδικάτων των δημοσιογράφων Usigrai έκανε γνωστό ότι η απόφασή του οφείλεται στα περιθώρια διαλόγου που διαφάνηκαν τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με την διαδικασία αναδιάρθρωσης της δημόσιας τηλεόρασης της Ιταλίας.

Η κινητοποίηση είχε κριθεί παράνομη από την αρμόδια ιταλική κρατική αρχή, διότι συνέπιπτε χρονικά με μια άλλη απεργιακή κινητοποίηση που είχε προκηρυχθεί νωρίτερα από συνδικάτα εργαζομένων στην RAI.

Η ιταλική κυβέρνηση μεταβάλλει, εν μέρει τουλάχιστον, τα αρχικά της σχέδια: η εξοικονόμηση πόρων για την δημόσια τηλεόραση δεν αναμένεται πλέον να οδηγήσει στην αποδυνάμωση των περιφερειακών στούντιο και γραφείων της, αλλά μόνο στη μερική ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών της που χειρίζεται τους πομπούς αναμετάδοσης του σήματος της RAI.

Παρά ταύτα, μέρος των συνδικάτων που εκπροσωπούν τους υπαλλήλους της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης –το Cgil και το Uil– αποφάσισε να εμμείνει στην αρχική απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση στις 11 του τρέχοντος μηνός.