Το μέλλον της αυτονομιστικής φιλορωσικής περιοχής της Υπερδνειστερίας τέθηκε επί τάπητος σήμερα στη Βιέννη, καθώς αξιωματούχοι της Μολδαβίας και της περιοχής συναντήθηκαν υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ.

«Η διεξαγωγή των συνομιλιών αυτών (…) απευθύνει ένα θετικό μήνυμα για την πιθανότητα αποκλιμάκωσης της έντασης στην ανατολική Ευρώπη», δήλωσε μετά τη διήμερη συνάντηση ο Ράντοτζκο Μπογκόγεβιτς, επίτροπος του ΟΑΣΕ για την Υπερδνειστερία.

Η Υπερδνειστερία, με πληθυσμό μισού εκατομμυρίου, έχει τη δική της κυβέρνηση από το 1992 έπειτα από έναν σύντομο πόλεμο εναντίον της κεντρικής κυβέρνησης του Μόλδοβα, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι το Κισινάου θα προωθούσε την ένταξη της χώρας στη Ρουμανία με την οποία έχει κοινή γλώσσα και πολιτισμό.

Αντίθετα η ρωσόφωνη Υπερδνειστερία θεωρεί τη Μόσχα προστάτιδά της. Εξάλλου στην περιοχή υπάρχουν 2.500 ρώσοι στρατιώτες οι οποίοι φυλούν αποθήκες με όπλα από την σοβιετική εποχή, παρά τη δέσμευσή της Ρωσίας το 1999 προς τον Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να τους αποσύρει.

Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία τον Μάρτιο, η Ουκρανία είχε προειδοποιήσει κατά της πιθανότητας η Μόσχα να επιθυμεί «να ενώσει την Υπερδνειστερία με την Κριμαία και την Αμπχαζία», την αποσχισθείσα περιοχή της Γεωργίας, «δημιουργώντας έναν διάδρομο που θα αποτελέσει μια ζώνη ισχυρής αποσταθεροποίησης στην Ευρώπη».