Το στίγμα της νέας του κυβέρνησης, η οποία δεν περιλαμβάνει μεγάλες αλλαγές, έδωσε κατά την ορκωμοσία της, ο ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν.

Το νέο σχήμα ορκίστηκε σήμερα από τον πρόεδρο της Ουγγαρίας Γιάνος Άντερ στη Βουλή στη Βουδαπέστη.

H κυβέρνηση της χώρας υπό τον Ορμπάν, του δεξιοεθνικιστικού κόμματος «Ένωση Νεαρών Δημοκρατών», κέρδισε τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές του περασμένου Απριλίου, αποσπώντας – όπως και πριν από τέσσερα χρόνια – την απόλυτη πλειοψηφία των δύο τρίτων των εδρών.

Στην ομιλία του στη Βουλή ο Βίκτορ Ορμπάν τόνισε πως ο στόχος της νέας κυβέρνησης του είναι να δράσει ως κυβέρνηση λαϊκού κόμματος που πρέπει να οδηγήσει ένα ενιαίο και ισχυρό έθνος σε εκείνο τον δρόμο που είχε χαράξει πριν από τέσσερα χρόνια, εξαγγέλλοντας πως η επόμενη κυβερνητική θητεία θα σφραγίσει μια «εποχή των πράξεων».

Σε σχέση με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του κόμματός του, ο Βίκτορ Ορμπάν διαμήνυσε πως η κυβέρνηση – η οποία είναι η τρίτη της οποίας ηγείται ο ίδιος, έπειτα από εκείνες των περιόδων 1998-2002 και 2010-2014 – θα πρέπει να υπηρετεί πάντα τα τρία τρίτα του πληθυσμού και πως ο νικητής των εκλογών δεν έχει κανένα δικαίωμα αλλά μόνον μια αποστολή και όσο μεγαλύτερη είναι η εντολή που έχει λάβει, τόσο μεγαλύτερη είναι η αποστολή και η ευθύνη.

Για μια ακόμη φορά ο Ούγγρος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο «σύνολο του ουγγρικού έθνους», στο οποίο, επισήμανε, δεν ανήκουν μόνον οι Ούγγροι του μητρικού έθνους αλλά και εκείνοι της Λεκάνης των Καρπαθίων, όπως επίσης και οι ουγγρικής καταγωγής πολίτες πέραν των συνόρων του κράτους, που έδωσαν εντολή στην κυβέρνηση, από τα μέλη της οποίας ο ίδιος προσδοκά να αναλάβουν αυτή την ιστορική ευθύνη και να εργάζονται πάντα για το σύνολο του ουγγρικού έθνους.

Στο νέο ουγγρικό υπουργικό συμβούλιο – στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται καμία γυναίκα –, οι μόνες αλλαγές, σε σχέση με το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα, αφορούν τα υπουργεία Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Εθνικής Ανάπτυξης, ενώ τα ονόματα των υφυπουργών πρόκειται να ανακοινωθούν το επόμενο δεκαήμερο.

Νέος υπουργός Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου, στη θέση του απερχόμενου Γιάνος Μάρτονι, αναλαμβάνει ο έως τώρα υπουργός Δικαιοσύνης Τίμπορ Νάβρασιτς, τον οποίον διαδέχεται ως υπουργός Δικαιοσύνης ο Λάσλο Τρόκτσανι, πρώην πρεσβευτής της Ουγγαρίας στη Γαλλία, ενώ νέος υπουργός Εθνικής Ανάπτυξης είναι ο Μίκλος Σέστσακ που διαδέχεται την έως τώρα υπουργό Σουζάνα Νέμετ.

Στα υπουργεία τους παραμένουν οι υπουργοί Εσωτερικών (και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης) Σάντορ Πίντερ, Ανθρωπίνων Πόρων Ζόλταν Μπάλογκ, Εθνικής Οικονομίας Μιχάλι Βάργκα, Άμυνας Τσάμπα Χέντε, Γεωργίας Σάντορ Φάζεκας, Παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάνος Λάζαρ, Άνευ Χαρτοφυλακίου Ζολτ Σέμγεν.