Όσο οι διαδηλώσεις για το Μουντιάλ αυξάνονται, ενώ η οικονομία της Βραζιλίας χάνει έδαφος τόσο μειώνονται και τα ποσοστά δημοφιλίας της προέδρου της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ

Σε έρευνα ενόψει των εκλογών της 5ης Οκτωβρίου, φαίνεται η αναμέτρηση θα οδηγηθεί σε έναν πιο αμφίρροπο δεύτερο γύρο, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Σχεδόν το ένα τρίτο των βραζιλιάνων ψηφοφόρων δεν υποστηρίζουν ακόμη κανέναν υποψήφιο, κάτι που δείχνει την γενική δυσαρέσκεια με τη βραζιλιάνικη πολιτική τάξη ως σύνολο, σύμφωνα με τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας της εταιρείας Datafolha.

Η Ρουσέφ παραμένει η επικρατέστερη υποψήφια και αναμένεται να κερδίσει την επανεκλογή της στο θώκο, αλλά το ποσοστό υποστήριξης για την κεντροαριστερή πολιτικό έχει μειωθεί στο 34%, από 37% που καταγραφόταν σε αντίστοιχη δημοσκόπηση τον περασμένο μήνα.

Οι σημαντικότεροι αντίπαλοι της Ρουσέφ δεν αποσπούν πάντως υποστηρικτές από εκείνη. Ο Αέσιου Νέβες του κεντρώου Βραζιλιάνικου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος απώλεσε μία εκατοστιαία μονάδα πέφτοντας στο 19%, ενώ ο Εδουάρδου Κάμπους, ο υποψήφιος του Βραζιλιάνικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, είδε το ποσοστό του να υποχωρεί στο 7% στην τελευταία δημοσκόπηση από 11% τον Μάιο, σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε η Νταταφόλια.

Αν — όπως δείχνουν τα στοιχεία αυτής της έρευνας — η Ρουσέφ δεν καταφέρει να κερδίσει το 50% συν μία ψήφο εκ του συνόλου την 5η Οκτωβρίου, η διαδικασία θα οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο, στον οποίο δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας έκπληξης. Το προβάδισμα της απερχόμενης προέδρου επί του Νέβες σε έναν ενδεχόμενο δεύτερο γύρο έχει συρρικνωθεί στο 8% από το 11% που καταγραφόταν τον Μάιο.

Το ποσοστό των αρνητικών γνωμών για την πρόεδρο μεγεθύνθηκε, με το 35% εκ του συνόλου των εκλογέων να δηλώνει πλέον ότι δεν θα ψήφιζε ποτέ την Ρουσέφ (από 31% πριν από ένα μήνα), ενώ οι αρνητικές γνώμες για τον Νέβες μειώθηκαν.

Η έρευνα της Νταταφόλια που δημοσιεύθηκε σήμερα δείχνει ότι οι Βραζιλιάνοι που φοβούνται πως η οικονομική κατάσταση στη χώρα θα επιδεινωθεί (36%, από το 28% τον Μάιο) ξεπερνούν όσους πιστεύουν πως θα συνεχίσει να βρίσκεται στην ίδια κατάσταση (32%, από 41% τον περασμένο μήνα).

Οι υψηλές τιμές συνεχίζουν να αποτελούν τη βασική ανησυχία των ερωτηθέντων: το 64% εξ όσων συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί ότι ο πληθωρισμός θα χειροτερέψει, από 58% τον Μάιο.

Οι προσδοκίες εμφανίζονται επίσης να επιδεινώνονται σε ό,τι αφορά την ανεργία, η μείωση της οποίας χαιρετιζόταν ως μια επιτυχία της κυβέρνησης της Ρουσέφ, αφού παρέμενε σε χαμηλό επίπεδο παρά την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης. Πλέον το 48% των πολιτών εμφανίζεται να πιστεύει ότι το ποσοστό της ανεργίας θα αυξηθεί, από ένα 42% τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο αριθμός όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι αυξήθηκε στο 13% από 8% πριν από έναν μήνα, ενώ το 17% εξ όσων ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας είπε ότι δεν θα ψηφίσει κανέναν από τους δύο υποψήφιους ή θα ρίξει άκυρη ψήφο.

Η έρευνα της Νταταφόλια έγινε σε δείγμα 4.337 ψηφοφόρων το διάστημα 2-5 Ιουνίου και έχει περιθώριο σφάλματος ±2%.