Ο Μουάμαρ Καντάφι φαίνεται ότι αναζητεί διπλωματική έξοδο από την σύρραξη, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες σταμάτησαν τις αεροπορικές επιδρομές, που είχαν παραταθεί κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της διεθνούς στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη.

Κατά τη χθεσινή νύχτα, ο εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης δήλωσε ότι το καθεστώς είναι έτοιμο να διαπραγματευθεί κάθε μορφή πολιτικής μεταρρύθμισης, όπως η διεξαγωγή εκλογών ή δημοψηφίσματος, απορρίπτοντας, ωστόσο, την αποχώρηση του συνταγματάρχη Καντάφι. «Ο ηγέτης είναι ο εγγυητής της ασφάλειας για τη χώρα και της ενότητας του πληθυσμού και των φυλών. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικός για κάθε μετάβαση προς ένα μοντέλο δημοκρατίας και διαφάνειας», προειδοποίησε ο Μούσα Ιμπραΐμ.

Χθες το βράδυ, ο Λίβυος ηγέτης έκανε μία δημόσια εμφάνιση στην κατοικία του στο Μπαμπ ελ-Αζιζίγια στην Τρίπολη, η οποία έγινε στόχος πυραύλου του διεθνούς συνασπισμού στις 20 Μαρτίου, μετέδωσε η λιβυκή τηλεόραση. Ο συνταγματάρχης Καντάφι δεν είχε εμφανισθεί δημόσια από τις 22 Μαρτίου.

Χθες, δημοσίευμα των New York Times, έφερε δύο από τους γιους του Καντάφι, τον Σάιφ αλ -Ισλάμ και τον Σαάντι, να προτείνουν μετάβαση προς συνταγματική δημοκρατία, και την αποχώρηση του πατέρα τους από την εξουσία.

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο που εκπροσωπεί τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, απέρριψε την πρόταση. «Ο Καντάφι και οι γιοι του πρέπει να αποχωρήσουν πριν από οποιαδήποτε διπλωματική διαπραγμάτευση», δήλωσε από τη Βεγγάζη ο Σαμσεντίν Αμπντουλμελάχ.

Εξοπλίζει τους αντικαθεστωτικούς η Δύση

Ο στρατιωτικός ηγέτης των ανταρτών στη Λιβύη, Στρατηγός Αμντούλ Φατάχ Γιουνίς, επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης ότι οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών έχουν παραλάβει εξοπλισμό προερχόμενο από τις χώρες της συμμαχίας.

Ο Γιουνίς όμως δεν αποκάλυψε το συγκεκριμένο τόπο προέλευσης των όπλων, αναφέροντας αόριστα ότι πρόκειται για ελαφρύ οπλισμό που προσφέρθηκε στους εξεγερμένους από φιλικές χώρες.

«Αλλά αυτό δεν αρκεί», προειδοποίησε ο επικεφαλής των δυνάμεων των εξεγερμένων, στην συνέντευξή του στο δορυφορικό δίκτυο Αλ-Αάν, αποτείνοντας έκκληση στο ΝΑΤΟ, να κάνει εξαίρεση στην απόφασή του για επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από το έδαφος της Λιβύης και να επιτρέψει στους αντικαθεστωτικούς, που μάχονται ενάντια στον Μουαμάρ Καντάφι, να επιτεθούν στα στρατεύματά του με τα δικά τους αεροπλάνα.

Νωρίτερα μάλιστα είχε απευθύνει και ενστάσεις κριτικής στο ΝΑΤΟ, γιατί κατά τη γνώμη του, καθυστέρησε να ξεκινήσει τις επιδρομές κατά του καθεστώτος Καντάφι.

Ο Γιουνίς, πρώην υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του Καντάφι, αυτομόλησε στις τάξεις των εξεγερμένων εγκαταλείποντας τους παλιούς συντρόφους του.