current views are: 1

7 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση06:44

Κόσοβο: Ισχυρή έκρηξη σε μονάδα ενέργειας – Δύο νεκροί και 14 τραυματίες

Δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 14 τραυματίστηκαν από έκρηξη σε δεξαμενή υδρογόνου στη δεύτερη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ενέργειας του Κοσόβου την Παρασκευή. 

Δημοσίευση 06:44’
αρθρο-newpost

Δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 14 τραυματίστηκαν από έκρηξη σε δεξαμενή υδρογόνου στη δεύτερη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ενέργειας του Κοσόβου την Παρασκευή. 

Δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 14 τραυματίστηκαν από έκρηξη σε δεξαμενή υδρογόνου στη δεύτερη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ενέργειας του Κοσόβου την Παρασκευή. Μετά την έκρηξη η οποία σημειώθηκε στην μονάδα ηλεκτρόλυσης και ακούστηκε στην πρωτεύουσα, Πρίστινα, περίπου 10 χιλιόμετρα μακριά, η ηλικίας 40 ετών η μονάδα Α που θεωρείται πεπαλαιωμένη και από τους χειρότερους ρυπαντές στην Ευρώπη, έκλεισε και είναι ασαφές πότε θα επαναλειτουργήσει. «Βρήκαμε δύο πτώματα» ανέφερε στο Ρόιτερς ο Έντομντ Νουλέσι διευθυντής της μονάδας παραγωγής ενέργειας.

Εικόνες από την τοπική τηλεόραση έδειξαν τη διάσωση από στρατιώτες ενός εργαζομένου ο οποίος είχε παγιδευτεί στο κτίριο για περισσότερο από πέντε ώρες. Ο υπουργός Υγείας Φερίντ Αγκάνι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι 14 άτομα νοσηλεύονται αλλά κανενός η ζωή δεν κινδυνεύει.

Η έκρηξη απείλησε την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε μια περιοχή που ήδη μαστίζεται από διακοπές ρεύματος και οι αρχές για να καλύψουν τη ζήτηση έχουν αυξήσει τις εισαγωγές ενέργειας. Το υπουργείο Ενέργειας της Αλβανίας ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει την αποστολή 50 μεγαβάτ (MW) ηλεκτρικής ενέργειας σε μια προσπάθεια να βοηθήσει ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Το εργοστάσιο που κατασκευάστηκε την εποχή της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας είναι το μεγαλύτερο του Κοσόβου και μαζί με τη μονάδα Β παράγουν το 90% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή η οποία εξακολουθεί να πάσχει από χρόνιες ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος 15 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου με τη Σερβία.

Ένα δαπανηρό σχέδιο κατασκευής ενός νέου εργοστασίου που θα επιτρέψει το οριστικό κλείσιμο της μονάδας Α έχει καθυστερήσει για χρόνια, με τους επικριτές να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι παίζει με τους κανόνες του διαγωνισμού. Τα βασικά πολιτικά κόμματα του Κοσόβου ακύρωσαν τις τελικές προεκλογικές συγκεντρώσεις τους που είχαν προγραμματιστεί για την Παρασκευή εν όψει των κοινοβουλευτικών εκλογών της Κυριακής.


σχετικα αρθρα