Σε ισόβια καταδικάστηκε ο πρώην επικεφαλής της αστυνομίας της Γουατεμάλας Έρβιν Σπέρισεν από δικαστήριο της Ελβετίας για το ρόλο του στις δολοφονίες επτά κρατουμένων κατά την έφοδο των αρχών σε μια φυλακή τον Σεπτέμβριο του 2006.

Το δικαστήριο της Γενεύης αποφάνθηκε ότι ο 43χρονος πρώην αξιωματικός διέταξε τη δολοφονία έξι κρατουμένων και πυροβόλησε και σκότωσε ο ίδιος άλλον έναν.

Η αστυνομία και ο στρατός προσπαθούσε να ανακτήσει τον έλεγχο της φυλακής Παβόν από κρατούμενους που είχαν δημιουργήσει δικές τους δομές διοίκησης μέσα στο σωφρονιστικό αυτό ίδρυμα.

Ο εισαγγελέας Ιβ Μπερτόσα απαίτησε να του επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης, επιχειρηματολογώντας πως ο Σπέρισεν «παρίστανε το θεό» και αποκαλούσε τα θύματά του «άχρηστα».

Ο Σπέρισεν, ο οποίος έχει διπλή υπηκοότητα —της Γουατεμάλας και της Ελβετίας— κι ήταν επικεφαλής της αστυνομίας (Policía Nacional Civil) από το 2004 ως το 2007, αρνήθηκε τις κατηγορίες και σύμφωνα με την πρόεδρο του δικαστηρίου Ιζαμπέλ Γκεντέ δεν επέδειξε καμιά μεταμέλεια για τις πράξεις του.

Διέφυγε στην Ελβετία το 2007. Συνελήφθη βάσει ενός διεθνούς εντάλματος σύλληψης το 2012 στη Γενεύη. Ωστόσο δεν μπορούσε να εκδοθεί, λόγω της ελβετικής υπηκοότητάς του. Αλλά η ελβετική νομοθεσία επιτρέπει την παραπομπή στη δικαιοσύνη ενός Ελβετού για εγκλήματα που έχει πιθανόν διαπράξει στο εξωτερικό. Η δίκη του, η οποία διεξήχθη σε ένα κακουργιοδικείο της Γενεύης, διήρκεσε περίπου τρεις εβδομάδες.

Η Διεθνής Επιτροπή Κατά της Ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα του ΟΗΕ έχει καταγγείλει πως ο Σπέρισεν είχε διατάξει κι άλλες εξωδικαστικές δολοφονίες και εμπλέκεται σε σύσταση και συμμορία μαζί με άλλους αξιωματούχους.
Οι κατηγορίες αυτές δεν εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης στην Ελβετία. Πάντως, η Επιτροπή βοήθησε να προσέλθουν μάρτυρες στη διαδικασία.

Δύο ακόμη πρώην ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί που συνδέονται με την έφοδο έχουν επίσης διαφύγει στην Ευρώπη.
Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Κάρλος Βιέλμαν αναμένει να δικαστεί στην Ισπανία, ενώ ο άλλοτε υπαρχηγός της αστυνομίας Χαβιέρ Φιγκερόα αθωώθηκε στην Αυστρία τον Οκτώβριο.

Άλλος ένας πρώην αξιωματικός της αστυνομίας κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο της Γουατεμάλας τον Αύγουστο για τον ρόλο του στη σφαγή και καταδικάστηκε σε 33 χρόνια κάθειρξη.