Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος
 
«Δεν είμαι υποψήφια για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχω σημαντική δουλειά» δήλωσε την Παρασκευή από το Λονδίνο η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ κλείνοντας την πόρτα στην Κομισιόν, όχι όμως και αυτή που οδηγεί στην γαλλική προεδρία το 2017.
 
Η γαλλίδα πρώην υπουργός Οικονομικών, της κυβέρνησης Σαρκοζί, απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία της Κομισιόν, με την ίδια να έχει τονίσει τους τελευταίους μήνες ότι στόχος της είναι να ολοκληρώσει την πενταετή της θητεία στο Ταμείο, από το οποίο λαμβάνει -ας μην ξεχνάμε- περίπου 550.000 δολάρια ετησίως.
 
Πότε λήγει η θητεία; Το καλοκαίρι του 2016, έναν περίπου χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, χρονικό διάστημα ιδανικό για μία «γεμάτη» προεκλογική εκστρατεία.
 
Όλα ρευστά στη Γαλλία
 
Η γαλλική πολιτική σκηνή, εξάλλου κάθε άλλο παρά απαγορευτική κάνει τη δυναμική επιστροφή της Λαγκάρντ στην Ευρώπη. Η Μαρίν Λε Πεν κέρδισε στις ευρωεκλογές και απειλεί να «γκρεμίσει» την κυριαρχία των παραδοσιακών κομμάτων, των Σοσιαλιστών (PS) του αντιδημοφιλούς Ολάντ και της «διαιρεμένης» Κεντροδεξιάς (UMP). 
 
Ιδιαίτερα στο κόμμα απ' όπου προέρχεται η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ υπάρχει μία μόνιμη αναταραχή, από την εκλογική ήττα του 2012. Η διαφαινόμενη επιστροφή του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, δεν θα γίνει σε δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα, αφού τα σκάνδαλα και ιδιαίτερα η υπόθεση Bygmalion, που αφορά την ύποπτη χρηματοδότηση της καμπάνιας των τελευταίων προεδρικών εκλογών, θολώνει το τοπίο. Ο Σαρκοζί έχει παράλληλα να αντιμετωπίσει και εσωκομματική αντίσταση από τον Αλέν Ζιπέ και τον Φρανσουά Φιγιόν. 
 
Εάν το αδιέξοδο συνεχιστεί η, 61χρονη το 2017, Κριστιν Λαγκάρντ θα έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επιστρέψει στη γαλλική πολιτική σκηνή, έχοντας στο βιογραφικό της μία ηγετική θέση, το νο. 1 ενός παγκόσμιου οργανισμού και πιθανότατα την «ευχή» της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία φέρεται να την ήθελε στην προεδρία της Κομισιόν. 
 
«Η προεδρική φιλοδοξία, δεν είναι μια ασθένεια που με έχει χτυπήσει, σας διαβεβαιώνω», είχε πει η Λαγκάρντ στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI, τον Οκτώβριο του 2012, όμως από τότε έχει περάσει πολύς καιρός, που, συνήθως, για την πολιτική είναι... αιώνας.
 
Θα έχει ενδιαφέρον εάν η άλλοτε διεθνής κολυμβήτρια θα πραγματοποιήσει αυτό που δεν κατάφερε ο άτακτος Ντομινίκ Στρος-Καν. Λέτε η υπόθεση Ταπί, στο πλαίσιο της οποίας, η Λαγκάρντ φέρεται να παρείχε «διευκολύνσεις» 500 εκατ, ευρώ ως ΥΠΟΙΚ στον γάλλο επιχειρηματία- να είναι η «καμαριέρα» του 2017;