Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και τριάντα τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας το βράδυ της Τρίτης στην Ταέζ, νότια της πρωτεύουσα της Υεμένης. Εντείνονται οι διεθνείς φωνές για την κυβερνητική βία στη χώρα.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στην πόλη αυτή και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες κατευθύνονται στην έδρα του κυβερνήτη.

Την Δευτέρα, 17 διαδηλωτές κατά του προέδρου της χώρας Αλι Αμπντάλα Σάλεχ σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία στην πόλη Ταέζ.

Διεθνής κριτική κατά της κυβερνητικής βίας

Στο μεταξύ, η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε σήμερα κατά οποιασδήποτε συμφωνίας που θα εγγυάται την ατιμωρησία όσων ευθύνονται για τις βιαιότητες που προκάλεσαν το θάνατο δεκάδων ανθρώπων στην Υεμένη.

"Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παίξει έναν δυναμικότερο ρόλο αν οι Υεμενίτες θέλουν να αντιμετωπίσουν τις δολοφονίες των τελευταίων εβδομάδων", υπογραμμίζει η οργάνωση.

Οι ισχυροί άντρες της χώρας δεν είναι δυνατόν να γλυτώσουν από την δικαιοσύνη, όταν ο λαός της Υεμένης τούς καλεί να απολογηθούν", τονίζει ο Φίλιπ Λάδερ, αναπληρωτής διευθυντής της οργάνωσης για τη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική.

"Ο τρόπος για να μειωθούν οι εντάσεις είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη και να αποκαλυφθεί η αλήθεια και όχι να βρεθούν μέσα για να αποφύγουν (αυτοί που ευθύνονται) την δικαιοσύνη", πρόσθεσε.

Η Αμνηστία καλεί την Σαναά "να παραδεχτεί ότι χρειάζεται διεθνή βοήθεια για να διεξαγάγει τις έρευνες που θα οδηγήσουν στην αλήθεια" για τον θάνατο περισσότερων από 100 διαδηλωτών από τα τέλη Ιανουαρίου, όταν άρχισαν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος Σάλεχ.

Παράλληλα και οι ΗΠΑ κατέκριναν την κυβερνητική βία που ασκείται εναντίον των διαδηλωτών στην Υεμένη, όπως δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, προειδοποιώντας παράλληλα τον πρόεδρο 'Αλι Αμπντάλα Σάλεχ ότι έχει ευθύνη για την ασφάλεια των πολιτών της χώρας.