Η Συρία μετατρέπεται σε ένα διαλυμένο κράτος το οποίο λυμαίνονται πολέμαρχοι, όπως η Σομαλία, γεγονός το οποίο θέτει μια πολύ σοβαρή απειλή για το μέλλον της Μέσης Ανατολής, προειδοποίησε ο πρώην κοινός ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου Λάχνταρ Μπραχίμι.

Ο Μπραχίμι, ο οποίος είχε παραιτηθεί κι εγκατέλειψε επίσημα τα καθήκοντά του την περασμένη εβδομάδα, μετά την αποτυχία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στις οποίες διαμεσολάβησε στη Γενεύη, τόνισε πως εάν δεν υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες για μια πολιτική λύση στον βάρβαρο εμφύλιο πόλεμο στη Συρία «υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος ολόκληρη η περιοχή να τιναχτεί στον αέρα».

«Η σύγκρουση δεν πρόκειται να μείνει περιορισμένη στη Συρία», είπε ο Μπραχίμι σε μια συνέντευξή του στο γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Πάνω από 160.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην ένοπλη σύρραξη στην οποία εξελίχθηκαν οι διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ που είχαν αρχίσει τον Μάρτιο του 2011, εμπνεόμενες από τις εξεγέρσεις στον ευρύτερο αραβικό κόσμο.

Ο Μπραχίμι σημείωσε πως πολλές κυβερνήσεις έκριναν με εσφαλμένο τρόπο την συριακή κρίση, περιμένοντας το καθεστώς του Άσαντ να καταρρεύσει όπως είχε συμβεί με άλλους Άραβες ηγέτες, και έκαναν βαρύτερο το λάθος τους υποστηρίζοντας «την πολεμική προσπάθεια αντί για τις ειρηνευτικές προσπάθειες».

Ο εμφύλιος συμπαρασύρει πολλά ισχυρά κράτη της περιοχής. Οι σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου και η Τουρκία υποστηρίζουν τους αντάρτες και τους ξένους τζιχαντιστές. Το σιιτικό Ιράν, η Χεζμπολάχ του Λιβάνου και οι σιίτες του Ιράκ υποστηρίζουν τον Άσαντ. Οι μεγάλες δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών είναι επίσης διχασμένες, γεγονός που παραλύει τις ειρηνευτικές προσπάθειες. Τα δυτικά κράτη τα οποία τάσσονται εναντίον του Άσαντ έχουν πιέσει να αναληφθεί δράση εναντίον της συριακής κυβέρνησης, αλλά η Ρωσία και η Κίνα έχουν ασκήσει βέτο σε σχέδια αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εναντίον του συριακού καθεστώτος.

Ο Μπραχίμι, ο οποίος είχε παραιτηθεί από τη θέση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν το 1999, έκανε παραλληλισμούς ανάμεσα στη σημερινή Συρία και το Αφγανιστάν επί των ημερών των Ταλιμπάν, πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν ενδιαφερόταν διόλου για το Αφγανιστάν, μια μικρή χώρα, φτωχή, μακρινή. Είχα πει ότι μια μέρα αυτό θα το πληρώσετε. Και συνέβη», τόνισε. Η κατάσταση στη Συρία, συνέχισε, «είναι πολύ χειρότερη».

Συνέκρινε επίσης την κατάσταση στη Συρία με αυτή στη Σομαλία, που παραμένει σε εμπόλεμη κατάσταση επί δύο δεκαετίες και πλέον. «Δεν πρόκειται να διχαστεί, όπως έχουν προβλέψει πολύ. Θα είναι ένα διαλυμένο κράτος, με πολέμαρχους παντού», είπε.

Οι δυνάμεις του Άσαντ έχουν ανακτήσει τον έλεγχό τους στην κεντρική Συρία, αλλά τεράστιες εκτάσεις στις βόρειες και στις ανατολικές επαρχίες ελέγχονται από εκατοντάδες ομάδες ανταρτών, περιλαμβανομένων μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) και άλλων ισλαμιστικών παρατάξεων.

TAGS