current views are: 1

9 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση19:31

Υπέρ της συμφιλίωσης ο Μπαρόζο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εκτίμησε σε ομιλία του στο Ισραήλ ότι η ενδοπαλαιστινιακή συμφιλίωση πρέπει να «υποστηριχθεί» με την προϋπόθεση ότι η νέα κυβέρνηση των Παλαιστίνιων θα σεβαστεί ορισμένες αρχές, όπως τόνισε.

Δημοσίευση 19:31’
αρθρο-newpost

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εκτίμησε σε ομιλία του στο Ισραήλ ότι η ενδοπαλαιστινιακή συμφιλίωση πρέπει να «υποστηριχθεί» με την προϋπόθεση ότι η νέα κυβέρνηση των Παλαιστίνιων θα σεβαστεί ορισμένες αρχές, όπως τόνισε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εκτίμησε σε ομιλία του στο Ισραήλ ότι η ενδοπαλαιστινιακή συμφιλίωση πρέπει να «υποστηριχθεί» με την προϋπόθεση ότι η νέα κυβέρνηση των Παλαιστίνιων θα σεβαστεί ορισμένες αρχές, όπως τόνισε.

Η κυβέρνηση «εθνικής συνεννόησης» των Παλαιστινίων, η οποία αποτελείται από ανεξάρτητες προσωπικότητες και υποστηρίζεται από το ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς, ορκίστηκε την περασμένη Δευτέρα. Αντιμετωπίστηκε ευνοϊκά από τη διεθνή κοινότητα αλλά απορρίφθηκε από το Ισραήλ το οποίο, σε αντίποινα, προχωρά σε μεγάλης κλίμακας μεγέθυνση του εποικισμού.

«Προς το συμφέρον μιας μελλοντικής συμφωνίας ειρήνης και μιας κυβέρνησης νόμιμης και αντιπροσωπευτικής, η ενδοπαλαιστινιακή συμφιλίωση πρέπει να υποστηριχθεί», είπε ο Μπαρόζο κατά τη διάρκεια συνόδου για την ασφάλεια στην πόλη Χερτσλίγια του Ισραήλ.

Πάντως αναφέρθηκε σε τρεις όρους που πρέπει να γίνουν σεβαστοί από τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση: τη μία βία, την επιδίωξη μιας λύσης δύο κρατών στο Μεσανατολικό και μιας διευθέτησης της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης με ειρηνικό τρόπο, με την αποδοχή των προηγούμενων διμερών συμφωνιών και με την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ.

Μετά την απροσδόκητη ανακοίνωση στα τέλη του Απριλίου μιας συμφωνίας συμφιλίωσης ανάμεσα στη Χαμάς και την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), το Ισραήλ ανέστειλε τη συμμετοχή του στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να συζητήσει με μια κυβέρνηση την οποία υποστηρίζει το ισλαμιστικό κίνημα.

«Η παλαιστινιακή κυβέρνηση ενότητας με την υποστήριξη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς είναι μια παλαιστινιακή ενέργεια εναντίον της ειρήνης κι υπέρ της τρομοκρατίας», είπε την περασμένη Τρίτη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. 

«Καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν θα έπρεπε μια τρομοκρατική οργάνωση να λαμβάνει μέρος» στην κυβέρνηση των Παλαιστίνιων, είχε προσθέσει.

Ο Μπαρόζο κάλεσε το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους να «βρουν το πολιτικό θάρρος» που απαιτείται για να «μιλήσουν για την ειρήνη».

Η διατήρηση του «status quo μπορεί να μοιάζει πιο σίγουρη επιλογή από πολιτικής άποψης βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν θα φέρει αποτελέσματα μακροπρόθεσμα», επισήμανε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν.


σχετικα αρθρα