Η εταιρεία ηλεκτρικής ενεργείας Tepco που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, σκοπεύει να διοχετεύσει 6.000 κυβικά μέτρα αζώτου στον αντιδραστήρα 1 για να αποτρέψει πιθανή έκρηξη εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου. Σταμάτησε η διαρροή ραδιενεργού ύδατος στον ωκεανό. Δεν επεκτείνεται η ζώνη εκκένωσης γύρω από τη Φουκουσίμα.

Οι εμπειρογνώμονες που βρίσκονται στον πυρηνικό σταθμό φοβούνται ότι η ποσότητα υδρογόνου θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρις ότου κατά την επαφή με το οξυγόνο του αέρα προκληθεί έκρηξη.

Οι εκρήξεις υδρογόνου έχουν ήδη προκαλέσει σημαντικές ζημιές στο εξωτερικό κτίριο των δυο εκ των έξι αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταΐτσι (Ν.1). Σύμφωνα με την Tepco, η επιχείρηση διοχέτευσης αζώτου αναμένεται να διαρκέσει πολλές ημέρες και ίσως αρχίσει σήμερα.

Το άζωτο, ένα αδρανές αέριο, χρησιμοποιείται συχνά σε ευαίσθητες ζώνες αποθήκευσης για να μειώσει τα επίπεδα οξυγόνου και ν΄αντικαταστήσει έτσι μέρος της ατμόσφαιρας.

Σταμάτησε η διαρροή ραδιενεργού ύδατος στον ωκεανό

Η Tepco, δήλωσε παράλληλα την Τετάρτη, ότι η διαρροή εμπλουτισμένου με ραδιενέργεια νερού, στη θάλασσα, έχει πλέον σταματήσει.

Οι μηχανικοί της εταιρείας, αγωνίζονταν σκληρά εδώ και ημέρες, στη σημαντικότερη πυρηνική καταστροφή μετά το Τσέρνομπιλ, μέχρι να πετύχουν να σταματήσουν τη διαρροή του ραδιενεργού ύδατος, που διέφευγε από ρήγμα εύρους 20 εκατοστών σε τσιμεντένιο αγωγό του αντιδραστήρα Νο2.

Αφού απέτυχαν οι προσπάθειες με τη χρήση αρχικά τσιμέντου και στη συνέχεια χημικού υδρόφιλου πολυμερούς, τελικά το ρήγμα σφραγίστηκε, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, με τη χρήση υαλινομερούς υλικού.

Απειλείται η τροφική αλυσίδα

Ωστόσο, η εκούσια απόρριψη στον Ειρηνικό Ωκεανό ραδιενεργού ύδατος απειλεί τη θαλάσσια τροφική αλυσίδα.

Οι εμπειρογνώμονες φοβούνται ότι η θαλάσσια τροφική αλυσίδα θα μολυνθεί μέχρι την κορυφή της αρχής γενομένης από το πλανγκτόν, το οποίο καταναλώνουν τα ψάρια. Για να καθησυχάσει τον πληθυσμό, η κυβέρνηση έθεσε ένα όριο στα επίπεδα της ραδιενέργειας για τα προϊόντα της θάλασσας, όπως και για τα λαχανικά.

Η απόρριψη μολυσμένου νερού στον Ειρηνικό Ωκεανό απειλεί τις εξαγωγές φρέσκων προϊόντων της Ιαπωνίας. Η Ινδία απαγόρευσε πλήρως χθες και για τρεις μήνες σε πρώτη φάση τις εισαγωγές τροφίμων από την Ιαπωνία. Είναι η πρώτη χώρα που λαμβάνει μια τέτοια απόφαση, ενώ η Κίνα, η Ταϊβάν, η Σιγκαπούρη, η Ρωσία και οι ΗΠΑ περιόρισαν τις απαγορεύσεις τους στα προϊόντα που προέρχονται από συγκεκριμένες περιοχές της Ιαπωνίας.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία εφαρμόζει από τις 24 Μαρτίου ελέγχους στην είσοδο των προϊόντων που προέρχονται από τις περιοχές αυτές, αποφάσισε να μειώσει τα επιτρεπτά επίπεδα της ραδιενέργειας εναρμονίζοντάς τα με αυτά της Ιαπωνίας, τα οποία είναι ήδη πολύ αυστηρά.

Δεν επεκτείνεται η ζώνη εκκένωσης γύρω από τη Φουκουσίμα

H ιαπωνική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει προς το παρόν, να διευρύνει την ακτίνα της ζώνης εκκένωσης της περιοχής, γύρω από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, αλλά αυτή η απόφαση δεν είναι αμετάκλητη, δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Βιομηχανικής και Πυρηνικής Ασφάλειας, της Ιαπωνίας, Κοϊχίρο Νακαμούρα.

Η διαρροή ραδιενέργειας που παρατηρείται από την έναρξη της πυρηνικής κρίσης στο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στη Φουκουσίμα, οδήγησε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εκκένωση από τους κατοίκους, ζώνης 20 χιλιομέτρων γύρω από τον σταθμό.

«Για την ώρα δεν πρόκειται να την επεκτείνουμε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτή την απόφαση στο μέλλον», ανέφερε στους εκπροσώπους του τύπου, ο Ιάπωνας αξιωματούχος στον τομέα της πυρηνικής και βιομηχανικής ασφάλειας.