Βέβαιος για την ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Κριστιάν βιγκένιν, παρά τις πιέσεις της ΕΕ αλλά και  τις αναφορές περί ύπαρξη διχογνωμίας στην κυβέρνηση της χώρας. 

Ο κ. Βιγκένιν προέβη στη δήλωση αυτή κατά την άφιξή του στη Μολδαβία, όπου πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη, δύο μέρες μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό Πλάμεν Ορεσάρσκι, ότι η Βουλγαρία δε θα συνεχίσει τις εργασίες για την κατασκευή του  South Stream, μέχρι να επιλυθούν όλα τα ζητήματα σχετικά με το έργο, για τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγείρει αμφιβολίες. Την επομένη ο κ. Στόινεφ δήλωσε ότι η απόφαση υλοποίησης του South Stream είναι αμετάκλητη. «Το ερώτημα δεν είναι αν, αλλά με ποιον ακριβώς τρόπο θα υλοποιηθεί», είπε.

Ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ επανέλαβε, στην ουσία, τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών. «Δεν πρόκειται για ένα έργο που έχει ανασταλεί», είπε, προσθέτοντας ότι όλες οι χώρες στη διαδρομή του αγωγού φυσικού αερίου έχουν επιβεβαιώσει την πολιτική υποστήριξη στο έργο. «Είναι σημαντικό εμείς, ως κράτος- μέλος της ΕΕ, να απαντήσουμε προσεκτικά στα ερωτήματα και τις αμφιβολίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να διασφαλίσουμε ότι το ίδιο το έργο δεν διακινδυνεύεται», ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι η αν η Βουλγαρία προχωρήσει στην υλοποίηση του South Stream σε αντίθεση με τους κανόνες της ΕΕ «αυτό θα έθετε υπό αμφισβήτηση το έργο συνολικά».

Ο κ. Βιγκένιν εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Βουλγαρία δε θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην παροχή καλά τεκμηριωμένων απαντήσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τον South Stream, εκτιμώντας ότι οι εργασίες για το έργο θα μπορέσουν να ξεκινήσουν ξανά «στο πολύ κοντινό μέλλον». Χαρακτήρισε μάλιστα το θέμα «υπερβολικά δραματοποιημένο», σημειώνοντας ότι αναμένει πως ο πρωθυπουργός, θα «ρίξει» περισσότερο «φως» υπόθεση, στο Κοινοβούλιο- αργότερα σήμερα ή αύριο- ώστε να μην υπάρχει κανένα περιθώριο για άλλες ερμηνείες. 

Μέχρι στιγμής παραμένει ασαφές εάν έχει υπογραφεί η σύμβαση με την εταιρεία που θα κατασκευάσει το βουλγαρικό τμήμα του αγωγού και -εφόσον έχει υπογραφεί- ποιες είναι οι ρήτρες της, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής αποζημίωσης σε περίπτωση αναστολής των κατασκευαστικών εργασιών.

Ο κ. Βιγκένιν εκτιμά πως δεν υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ των γεγονότων της επίσκεψης τριών Γερουσιαστών των ΗΠΑ στη Σόφια και της απόφασης του κ.Ορεσάρκσι για την αναστολή των εργασιών για τον South Stream.