Εκστρατεία κατά της πώλησης φθηνών τσιγάρων στην αγορά της Αυστραλίας ξεκίνησε ομογενής Γερουσιαστής. 

Ο Νικ Ξενοφών, αγωνίζεται για να μην επιτρέψει στην British American Tobacco (ΒΑΤ) να μειώσει την τιμή στα τσιγάρα. 

H ΒΑΤ, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες σε πωλήσεις εταιρείες καπνοβιομηχανίας παγκοσμίως, λάνσαρε πρόσφατα στην αυστραλιανή αγορά τσιγάρα με 13 δολάρια (κοντά 9 ευρώ) το πακέτο.

Ο γερουσιαστής Ξενοφών χαρακτήρισε την κίνηση της εταιρείας ως «έντονα κυνική και καταστροφική» για την υγεία των πολιτών και εκδήλωσε την πρόθεσή του να εμποδίσει τις εταιρείες να προωθήσουν στην αγορά φθηνά τσιγάρα. Σκοπεύει μάλιστα να εισηγηθεί στην Γερουσία την ερχόμενη εβδομάδα την επιβολή κατώτατης τιμής στα 20 δολάρια (κοντά 14 ευρώ) για όλα τα πακέτα των 25 τσιγάρων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας, η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του ήδη υπάρχοντος φόρου στα τσιγάρα, καθώς τέτοιου είδους μέτρα, φαίνεται πως ήταν επιτυχημένα και στο παρελθόν. Τον Δεκέμβριο του 2013, τέθηκε σε εφαρμογή η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για την επιβολή ετήσιου πρόσθετου φόρου στα τσιγάρα, με αύξηση της τάξεως του 12,5%, έως το 2016. Παράλληλα, μέχρι το τέλος του 2012 είχε εφαρμοστεί πλήρως η κυβερνητική απόφαση για απλές όμοιες συσκευασίες σε όλα τα προϊόντα καπνού, ανεξάρτητα από τη μάρκα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, Scott McIntyre, η απόφαση της εταιρίας ήρθε ως αποτέλεσμα αυτής της αυξήσεως στην τιμή η οποία τελικά, έδωσε κίνητρο στους καταναλωτές όχι να κόψουν το κάπνισμα, αλλά να αναζητήσουν φθηνότερα προϊόντα.

Προς υπεράσπιση της κίνησης της BAT,ο κ. McIntyre δήλωσε πως δεν αμφισβητεί τις επιπτώσεις του καπνίσματος για την υγεία, αλλά εξήγησε πως η εταιρεία έχει να αντιμετωπίσει συνθήκες έντονου ανταγωνισμού στην αυστραλιανή αγορά. 

«Είμαστε μια νόμιμη επιχείρηση που εμπορεύεται ένα νόμιμο προϊόν και οι ανταγωνιστές είναι σκληροί παίχτες σε αυτό το κομμάτι της αγοράς . Οι καπνιστές μπαίνουν σε καταστήματα λιανικής και ζητάνε το φθηνότερο πακέτο. Το 42% όλων των τσιγάρων που πωλούνται στην Αυστραλία αυτή τη στιγμή κοστίζουν λιγότερο από 15 δολάρια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. McIntyre.