Μέσα στην ημέρα αναμένεται νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας για να επιλύσουν τη διαφορά που τους χωρίζει σχετικά με την τιμή του φυσικού αερίου.

Η Ρωσία είχε δώσει διορία στην Ουκρανία ως τις 10:00 το πρωί (ώρα Μόσχας) να αποπληρώσει το χρέος της που ανέρχεται σε αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια, όμως υπαναχώρησε αφού αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι οι συζητήσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχιστούν.

Εκπρόσωπος της Gazprom δήλωσε ότι οι συζητήσεις είναι πιθανό να ξεκινήσουν και πάλι στις 22:00 ώρα Ελλάδας, όμως αρνήθηκε να διευκρινίσει τη δράση που θα αναλάβει η Ρωσία στην περίπτωση που το Κίεβο δεν πληρώσει το χρέος του.

Μια πηγή από τη ρωσική αντιπροσωπεία, η οποία αναχώρησε νωρίς σήμερα από τις Βρυξέλες, επεσήμανε ότι μια ομάδα θα συναντηθεί με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αργότερα σήμερα για διαβουλεύσεις.

Ο Πούτιν θα έχει τον τελευταίο λόγο για οποιαδήποτε συμφωνία, σύμφωνα με το Reuters.

Εξάλλου μια πηγή της Gazprom επεσήμανε ότι η Ρωσία συνεχίζει να παρέχει στην Ουκρανία τον συνηθισμένο όγκο φυσικού αερίου. «Η Ουκρανία λαμβάνει 112-115 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (αερίου) την ημέρα (…). Η μεταφορά προς την Ευρώπη παραμένει σταθερή, στα 200 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα», είπε.