Επαναλήφθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι τριμερείς συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη διευθέτηση του ουκρανικού χρέους και τη διασφάλιση της ροής του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι στις διαπραγματεύσεις συμμετέχουν οι υπουργοί Ενέργειας της Ρωσίας και της Ουκρανίας Αλεξάντρ Νόβακ και Γιούρι Πρόνταν αντίστοιχα, ο ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ και οι επικεφαλής της ρωσικής Gazprom και της ουκρανικής Naftogaz.

Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ότι το Κίεβο δεν θα αποπληρώσει το χρέος του προς τη Ρωσία, πριν υπάρξει συνολική συμφωνία για την τιμή του φυσικού αερίου.

Στο Κίεβο, ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ότι η Ρωσία πρότεινε στην ουκρανική πλευρά μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, αλλά το Κίεβο αρνήθηκε αυτήν την πρόταση.

Η Μόσχα έθεσε στο τραπέζι μείωση κατά 100 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα της τιμής που διαμορφώθηκε την 1η Απριλίου από τα 268 στα 485 δολάρια, διευκρίνισε ο ουκρανός πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συνεδρίασης που μεταδόθηκε από την ουκρανική τηλεόραση λίγη ώρα πριν από την επανάληψη των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

"Γνωρίζουμε τις παγίδες των Ρώσων: η μείωση αποφασίζεται από την κυβέρνησή τους και μπορεί να καταργηθεί από την κυβέρνησή τους. Η πρότασή μας παραμένει η ίδια και είναι η αλλαγή του συμβολαίου", είπε ο Αρσένι Γιατσενιούκ.

"Η πρότασή μας είναι να υπογράψουμε συμβόλαιο και να υιοθετήσουμε την τιμή της αγοράς. Και όλες οι παγίδες που μας στήνει η Ρωσία είναι απαράδεκτες", είπε.

Η Gazprom επιμένει στην αποπληρωμή του ουκρανικού χρέους που ανέρχεται σε 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια και απειλεί να περάσει στο σύστημα της προπληρωμής για τις εξαγωγές φυσικού αερίου στο Κίεβο, γεγονός που θα σημάνει διακοπή της τροφοδοσίας της Ουκρανίας και ενδεχομένως θα απειλήσει την ροή φυσικού αερίου και προς την Ευρώπη. Σήμερα, η Gazprom μετέθεσε για τις 16 Ιουνίου το τελεσίγραφο για τη μετάβαση στο σύστημα της προπληρωμής.