Τζιχαντιστές από το Ουζμπεκιστάν βοήθησαν τους Ταλιμπάν να εξαπολύσουν την επίθεση, που διήρκεσε περισσότερες από 12 ώρες κι είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 37 ανθρώπων την Κυριακή και τη Δευτέρα στο αεροδρόμιο του Καράτσι.

Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώνει τη διατήρηση των δεσμών μεταξύ των ανταρτών Ταλιμπάν του Πακιστάν που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και των δικτύων ξένων τζιχαντιστών που δρουν στην περιοχή εδώ και δεκαετίες, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Κίνημα των Ταλιμπάν στο Πακιστάν (ΤΤP), η μεγαλύτερη οργάνωση ανταρτών της χώρας, έχει ήδη αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, την οποία επίσης ανέλαβε το Ισλαμικό Κίνημα του Ουζμπεκιστάν (IMU), μια άλλη οργάνωση- σύμμαχος της Αλ Κάιντα. Την επίθεση στο Καράτσι πραγματοποίησε μια ομάδα 10 κομάντο σύμφωνα με τις αρχές.

Σε μια ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε σε πολλούς ιστοτόπους των Ταλιμπάν, το IMU ανακοίνωσε τον θάνατο 10 πολεμιστών του, που πέθαναν ως «μάρτυρες» σε αυτήν την επίθεση που προκάλεσε σοκ στην χώρα και απομάκρυνε ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο έναρξης ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που πρότεινε η κυβέρνηση στους Ταλιμπάν.

«Τα μεσάνυχτα της Κυριακής, 10 γενναίοι μάρτυρες του Ισλαμικού Κινήματος του Ουζμπεκιστάν φορώντας γιλέκα με εκρηκτικά εξαπέλυσαν μια επίθεση εναντίον ενός συγκεκριμένου τμήματος του διεθνούς αεροδρομίου του Καράτσι» επιβεβαιώνεται στο κείμενο.

Την ανακοίνωση συνοδεύουν οι φωτογραφίες 10 ανδρών που φόραγαν μαύρα τουρμπάνια και πράσινες κελεμπίες ενώ κρατούσαν τουφέκια, σε ένα ορεινό πέρασμα όπου φαίνεται να έχει χιονίσει όπως πολλές φορές συμβαίνει σε ορισμένες περιοχές προπύργια των πακιστανικών φυλών.

«Αυτή η επίθεση αυτοκτονίας πραγματοποιήθηκε για να εκδικηθούμε για τους τελευταίους βομβαρδισμούς και τις νυχτερινές επιθέσεις που εξαπέλυσε ο πακιστανικός στρατός των απίστων» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο εκπρόσωπος του Κινήματος των Ταλιμπάν στο Πακιστάν Σαχιντουλάχ Σάχιντ επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η επίθεση στο αεροδρόμιο ήταν «μια επίθεση που εξαπέλυσαν από κοινού οι οργανώσεις TTP/IMU» χωρίς να διευκρινίσει πόσοι από τους δράστες ήταν Ουζμπέκοι.

«Οι ξένοι είναι επίσης αδελφοί μας μουσουλμάνοι και όλοι εμείς είμαστε μουτζαχεντίν του Ισλάμ» είπε επιπλέον.

Στο Ισλαμαμπάντ, ένας υπεύθυνος των υπηρεσιών πληροφοριών του Πακιστάν επιβεβαίωσε επίσης, χωρίς να θέλει να κατονομαστεί, τη συμμετοχή των Ουζμπέκων μαχητών στην επίθεση. Σύμφωνα με τον ίδιο, 6 από τους 10 δράστες ήταν Ουζμπέκοι και οι 4 άλλοι Παστούν από το Πακιστάν ή το Αφγανιστάν.

Ο Αμπντουλάχ Μπάχαρ Μέχσουντ, ένας διοικητής των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι επρόκειτο για μια κοινή προσπάθεια Ταλιμπάν και Ουζμπέκων.

«Ήταν μια κοινή επιχείρηση κατά την οποία οι Ουζμπέκοι αδελφοί μας διαδραμάτισαν ένα σημαντικό ρόλο» υποστήριξε.

«Δε μπορώ να σας πω για την φύση της υποστήριξης που μας παρείχαν, αλλά σε επιχειρήσεις όπως αυτή στο αεροδρόμιο του Καράτσι, η μία ομάδα παρέχει μαχητές, η άλλη διευθετεί τα οικονομικά για την αγορά όπλων και εκρηκτικών υλών».

Οι Ουζμπέκοι τζιχαντιστές αποτελούν μια ιδιαίτερα σκληρή οργάνωση που σπέρνει τον τρόμο. Πιστεύεται ότι δεν ξεπερνούν σε αριθμό τις μερικές εκατοντάδες, αλλά το γεγονός ότι δεν έχουν δεσμούς με κάποια φυλή στο Πακιστάν τους καθιστά ιδιαίτερα αδίστακτους καθώς επιτίθενται αδιακρίτως.