current views are: 1

11 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση15:06

Εκδηλώσεις για τα τριάντα χρόνια από το θάνατο του Μπερλινγκουέρ

Πρωτοβουλίες διοργανώνονται στη Ρώμη για τα τριάντα χρόνια από τον θάνατο του Γενικου Γραμματέα του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Ενρίκο Μπερλινγκουέρ.

Δημοσίευση 15:06’
αρθρο-newpost

Πρωτοβουλίες διοργανώνονται στη Ρώμη για τα τριάντα χρόνια από τον θάνατο του Γενικου Γραμματέα του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Ενρίκο Μπερλινγκουέρ.

Πρωτοβουλίες διοργανώνονται στη Ρώμη για τα τριάντα χρόνια από τον θάνατο του Γενικου Γραμματέα του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Ενρίκο Μπερλινγκουέρ.

Ο δήμαρχος της Αιώνιας Πόλης μετέβη σε πλατεία που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας, η οποία μετονομάσθηκε σε «πλατεία Ενρίκο Μπερλινγκουέρ». Θα παραστούν στην τελετή και τα τρία παιδιά του κομμουνιστή ηγέτη και της συζύγου του, της Λετίτσια.

Παράλληλα, με πρωτοβουλία της ομάδας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος στην βουλή εγκαινιάζεται αύριο έκθεση με φωτογραφίες και πορτρέτα του Ενρίκο Μπερλινγκουέρ φιλοτεχνημένα από ιταλούς καλλιτέχνες. Με το «βλέμμα» τους, παρουσιάζουν τη δημόσια και, σε πολύ μικρότερο βαθμό, την ιδιωτική πλευρά της ζωή αυτού του παγκοσμίου φήμης πολιτικού με καταγωγή από τη Σαρδηνία.

Επίσης σήμερα το απόγευμα, στην πλατεία Πόντε Μίλβιο της Ρώμης, οργανώνεται ανοικτή συζήτηση με θέμα την παρακαταθήκη του Μπερλινγκουέρ και το μέλλον της Αριστεράς.

«Γίγαντα της σύγχρονης ιταλικής Ιστορίας» χαρακτηρίζει τον κομμουνιστή γενικό γραμματέα ο πρόεδρος της ιταλικής βουλής Πιέτρο Γκράσσο, σε παρέμβασή του μέσω διαδικτύου.

«Η μνήμη του Ενρίκο Μπερλινγκουέρ μπορεί πράγματι να τιμηθεί με μια ομαδική προσπάθεια που να έχει ως στόχο να υπερισχύσει η εντιμότητα. Μια προσπάθεια που να ξεκινήσει από την πολιτική, η οποία πρέπει να ξαναρχίσει να επιδιώκει, να επικεντρώνεται στο καλό όλης της κοινωνίας», προσθέτει ο Γκράσσο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής ευρωπαϊκών θεμάτων της ιταλικής Γερουσίας Βανίνο Κίτι, «η μεγάλη αυτή προσωπικότητα ζούσε την πολιτική ως πραγματική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Αν η αντίληψή του δεν είχε θεωρηθεί συχνά ξεπερασμένη, θα είχαμε περισσότερη συνέπεια, λιγότερη διαπλοκή με οικονομικά συμφέροντα και δεν θα παρατηρούσαμε την ασύλληπτη έλλειψη ηθικών αναστολών που όλοι γνωρίζουμε».

Σειρά αναλυτών, τέλος, αναφέρει σήμερα ότι δεν είναι τυχαίο πως πολλές πολιτικές δυνάμεις κάνουν αναφορά, όλο και συχνότερα, στην «κληρονομιά του Μπερλινγκουέρ». Το κίνημα Πέντε Αστέρων ολοκλήρωσε την εκστρατεία του πριν από τις Ευρωεκλογές με τον Μπέπε Γκρίλο να δηλώνει: “εμείς είμαστε οι πραγματικοί κληρονόμοι του ιστορικού κομμουνιστική γραμματέα».

Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι του απάντησε ότι, πριν προχωρήσει σε τέτοιου είδους υψηλές αναφορές «το κίνημα Πέντε Αστέρων πρέπει να πλύνει το στόμα του». Το ιταλικό αριστερό «Ψηφοδέλτιο Τσίπρας» τέλος, υπογράμμισε επίσης ότι «εκπροσωπεί τις αξίες για τις οποίες αγωνίσθηκε ο Ενρίκο Μπερλινγκουέρ».

Όλα αυτά σημαίνουν, χωρίς περιθώρια αμφιβολίας ότι τριάντα χρόνια μετά τον θάνατό του, ο πολιτικός αυτός, ως σύμβολο και ισχυρό σημείο αναφοράς, συνεχίζει να επηρεάζει με εντυπωσιακό τρόπο την ιταλική πολιτική ζωή.


σχετικα αρθρα