Τη Ρωσία κατηγόρησε ο  βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ότι εξοπλίζει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία με όπλα υψηλής τεχνολογίας.

«Αυτό που είπα στον (ρώσο) πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ότι (…) είναι αξιοσημείωτο πως οι αυτοαποκαλούμενοι αντάρτες διαθέτουν πολύ εξειδικευμένα, υψηλής τεχνολογίας όπλα όπως manpads (φορητοί εκτοξευτήρες ρουκετών εδάφους-αέρος) και είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι μπορεί να προέρχονται από αλλού», δήλωσε ο Κάμερον στο κοινοβούλιο.

Μεταφέρει βομβαρδιστικά η Ρωσία

Στο μεταξύ η Ρωσία διέταξε σήμερα την αποστολή βομβαρδιστικών και άλλων αεροσκαφών στον θύλακα του Καλίνινγκραντ για να λάβουν μέρος σε στρατιωτικά γυμνάσια που διεξάγονται στην περιοχή από χθες Τρίτη.

«Ο αριθμός των συμμετεχόντων στα γυμνάσια στην περιοχή του Καλίνινγκραντ, των δυνάμεων και των μέσων που αναπτύχθηκαν από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είναι ανάλογα με τον αριθμό του προσωπικού, των όπλων και του στρατιωτικού εξοπλισμού που συμμετέχει στα μεθοριακά γυμνάσια που διεξάγουν οι χώρες του ΝΑΤΟ», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Τα ρωσικά στρατιωτικά αυτά γυμνάσια διεξάγονται παράλληλα με τα ναυτικά γυμνάσια Baltops και τα χερσαία Saber Strike, που διοργανώνει κάθε χρόνο από το 2010 το ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής.

Φέτος περίπου 4.700 στρατιώτες και 800 οχήματα από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Φινλανδία και την Πολωνία συμμετέχουν στα γυμνάσια του ΝΑΤΟ, στα οποία παίρνουν μέρος δέκα χώρες μέλη και ξεκίνησαν τη Δευτέρα στη Λετονία. Αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 20 Ιουνίου στη Λιθουανία.