Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ υπερασπίστηκε την Τετάρτη την απόφαση της Ουάσινγκτον να συμφωνήσει στην παράδοση 5 Ταλιμπάν κρατούμενων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του Αμερικανού λοχία Μπόου Μπέργκνταλ.

Παράλληλα τόνισε ότι η δέσμευση σχετικά με τις προσπάθειες απελευθέρωσης στρατιωτικών που βρίσκονται σε αιχμαλωσία «είναι συνυφασμένη με τη δομή του ίδιου μας του έθνους».

Ο Χέιγκελ δήλωσε ότι ο αμερικανικός στρατός θα διεξάγει έρευνα για να εξετάσει τα νομικά ζητήματα γύρω από την αρπαγή του Μπέργκνταλ από τους Ταλιμπάν, ο οποίος έχει κατηγορηθεί από πολλούς πρώην συναδέλφους του για λιποταξία. Πρόσθεσε τέλος ότι τα μέτρα ασφαλείας που συμφώνησε το Κατάρ, στη δικαιοδοσία του οποίου περιήλθαν οι Ταλιμπάν, θα περιορίσουν οποιονδήποτε κίνδυνο για τους Αμερικανούς πολίτες.

Από την πλευρά της η Ντέινα Σελ Σμιθ, η υποψήφια που έχει επιλέξει ο Μπαράκ Ομπάμα για την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κατάρ, δήλωσε ότι ο εμίρης τςη χώρας διαβεβαίωσε προσωπικά τον Αμερικανό ηγέτη πως έχουν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας ώστε οι 5 κρατούμενοι να μην αποτελέσουν απειλή. «Ο εμίρης διαβεβαίωσε προσωπικά τον πρόεδρο», δήλωσε.