Τη διαβεβαίωση ότι, σε περίπτωση που η Βουλγαρία αντιμετωπίσει προβλήματα στη χρηματοδότηση της συμμετοχής της- στην εταιρία που συστάθηκε για την κατασκευή και λειτουργία του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού "South Stream"- η Ρωσία θα είναι σε θέση να προσφέρει ένα επιπλέον ποσό, χωρίς δικαίωμα απόκτησης επιπλέον μετοχών, έδωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας, Τράιτσο Τράικοφ.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι το θέμα συζητήθηκε, στη διάρκεια των επαφών που είχε, το περασμένο Σάββατο, στη Σόφια, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, με το Βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ.

Σύμφωνα με τον κ. Τράικοφ, υπήρξε συμφωνία ότι ενδεχόμενη οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία προς τη Βουλγαρία δεν θα σηματοδοτούσε την αύξηση της ρωσικής συμμετοχής στην εταιρία ή την εκχώρηση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας του αγωγού στη βουλγαρική επικράτεια.

Το περασμένο Σάββατο, Βουλγαρία και Ρωσία υπέγραψαν διακρατική συμφωνία για τη σύσταση μικτής (ρωσο - βουλγαρικής) εταιρίας, η οποία θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού "South Stream". Η εταιρία, με την επωνυμία "South Stream AD", της οποίας τα δύο μέρη είναι η ρωσική Gazprom και η βουλγαρική Bulgarian Energy Holding (BEH) θα εκπονήσει μελέτη βιωσιμότητας για το έργο του αγωγού. Η εταιρία θα συσταθεί μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, προκειμένου να προετοιμάσει τη μελέτη βιωσιμότητας και τα δύο μέρη θα κατέχουν μετοχικό κεφάλαιο 50%, έκαστο.

Από την εταιρία Gazprom ανακοινώθηκε ότι η "South Stream AD" θα έχει διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα αποτελείται από Βούλγαρο πρόεδρο. Τρεις Βούλγαροι θα είναι μέλη του συμβουλίου και δύο Ρώσοι.

Ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, δήλωσε ότι η Βουλγαρία δεν μπορεί, πλέον, να αντικατασταθεί από τη Ρουμανία, ως το ευρωπαϊκό κομβικό σημείο του αγωγού. Η διοίκηση της Gazprom καθησύχασε τις ανησυχίες στη Σόφια, σύμφωνα με τις οποίες, οι απαιτήσεις της κυβέρνησης του κ. Μπορίσοφ προς τη Ρωσία για ορισμένα ενεργειακά έργα, θα οδηγούσαν τη Μόσχα να επιλέξει τη Ρουμανία, αντί για τη Βουλγαρία ως ευρωπαϊκό κομβικό σημείο του αγωγού, (σημείο στο οποίο ο αγωγός "South Stream" θα χωρίζεται για να κατευθυνθεί στη νότια και κεντρική Ευρώπη).

"Προετοιμάζουμε μαζί με τη Βουλγαρία την τεχνική και οικονομική μελέτη βιωσιμότητας για το έργο και ήδη υπογράψαμε συμφωνία για την υλοποίηση του South Stream. Δεν έχουμε κανένα συμβόλαιο με τη Ρουμανία" δήλωσε ο κ. Μίλερ. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Gazprom έχει συνομιλίες με τη Ρουμανία, με στόχο να εξερευνήσει τις πιθανότητες για τη συμμετοχή της Ρουμανίας στον αγωγό, ως καταναλώτρια χώρα και όχι ως χώρα διαμετακόμισης.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης για την επίσκεψη Πούτιν στη Σόφια:

Η Ρωσία πραγματοποίησε ένα βήμα προς την κατασκευή του αγωγού "South Stream", ωστόσο, η ίδια η κατασκευή του αγωγού δεν έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, αναφέρεται, σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Nezavisimaya Gazeta".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες του αγωγού σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο έργο, θα πρέπει να υπάρξει τελική, κοινή συμφωνία για το ύψος των επενδύσεων.

Ο αναλυτής, Μιχάιλ Κρούτιν τόνισε - σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα - πως το γεγονός ότι αρκετές από τις χώρες που συμμετέχουν στο έργο, πρόσφατα, αντιμετώπισαν, "φαινόμενα χρεοκοπία", δημιουργεί ανησυχία και αβεβαιότητα σχετικά με το θέμα των επενδύσεων.

Εξάλλου, σε δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας "Vesti", υπό τον τίτλο "ο South Stream κάνει ένα μεγάλο βήμα στην Ευρώπη", επισημαίνονται οι δηλώσεις του επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, για το έργο του αγωγού.

Για το ίδιο θέμα, σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Komsomolskaya Pravda" τονίζεται ότι, με την υπογραφή της συμφωνίας για τη σύσταση της εταιρίας, οι σχέσεις των δύο χωρών "αναθερμάνθηκαν", κυρίως σε θέματα που αφορούν κοινά ενεργειακά έργα.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Rossiya 1 μετέδωσε εκτενές ρεπορτάζ για τις διμερείς σχέσεις και για τα κοινά ενεργειακά έργα των δύο χωρών, ενώ στο σύνολό τους, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης εμφανίζονται "ενθουσιασμένα" από το πρωτότυπο δώρο που επέλεξε να χαρίσει στον κ. Πούτιν ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, ένα κουτάβι βουλγαρικού ποιμενικού!

Ο αγωγός "South Stream"

Οι εργασίες κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου "South Stream" αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2015. Η κατασκευή του έργου εκτιμάται ότι θα κοστίσει ποσό από 19 έως 24 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο αγωγός θα μεταφέρει 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, ή το 35% των συνολικών ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου στις χώρες της Ευρώπης.

Από το Νοβοροσίσκ, ο αγωγός θα κατευθύνεται στη βουλγαρική πόλη Βάρνα και το υποθαλάσσιο τμήμα του θα έχει μήκος 900 χιλιομέτρων.

Στη Βουλγαρία, ο αγωγός προβλέπεται να "χωρίζεται" σε δύο τμήματα, με το πρώτο να κατευθύνεται στην Ελλάδα και τη νότια Ιταλία και το δεύτερο στην Αυστρία και τη βόρεια Ιταλία, μέσω της Σερβίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας.