Μαζικές προσφυγές καταχώρησαν στο Ανώτατο Δικαστήριο οι εργαζόμενοι στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) για το θέμα της αποκρατικοποίησης του οργανισμού.

Όπως δήλωσε στο ΡΙΚ ο πρόεδρος των εργαζομένων, Ανδρέας Πανόρκος, έχουν καταχωρηθεί 1.736 προσφυγές από τους υπαλλήλους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Πρόσθεσε ότι με τις προσφυγές ζητείται ακύρωση του διατάγματος του υπουργικού συμβουλίου το οποίο κηρύσσει την ΑΗΚ ως φορέα υποκείμενο σε αποκρατικοποίηση.

Ο κ. Πανόρκος ανέφερε ότι πρόκειται για το πρώτο μέτρο σε νομικό επίπεδο και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης και άλλων μέτρων. Είπε επίσης ότι οι προσφυγές έγιναν έπειτα από γνωματεύσεις νομικών συμβούλων οι οποίες καταδεικνύουν το δίκαιο των εργαζομένων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι θέση της κυβέρνησης είναι πως οι αποκρατικοποιήσεις μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο για προσέλκυση επενδύσεων και βελτίωση της αποδοτικότητας και της ανταγωνιστικότητας των οργανισμών. Ανέφερε επίσης ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα γίνουν με τρόπο που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και ήδη έχει ληφθεί σειρά μέτρων.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι έχει συσταθεί υπουργική επιτροπή και έχουν ετοιμαστεί οι κατευθυντήριες γραμμές για λειτουργία της μικτής συμβουλευτικής επιτροπής, η οποία θα έχει σύντομα συναντήσεις με εκπροσώπους των εργαζομένων και των υπουργείων.