Μετά τη φίρκη η καταδίκη για την Κροατία. Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε τη βαλκανική χώρα, για παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή.

Αιτία το γεγονός ότι οι αρχές κρατικού νοσοκομείου πέταξαν στα νοσοκομειακά απόβλητα το σώμα βρέφους που γεννήθηκε νεκρό.

Το νοσοκομείο δεν ενημέρωσε τους γονείς του για τον τόπο «αναπαύσεως» του παιδιού τους.

Εκδικάζοντας σήμερα την προσφυγή του πατέρα του βρέφους Μίοντραγκ Μαρίτς κατά της Κροατίας, το Δικαστήριο αποδέχθηκε τους ισχυρισμούς του, ότι η διοίκηση του κρατικού νοσοκομείου που βρίσκεται στο Σπλιτ, αποφάσισε μονομερώς την αποκομιδή του σώματος του νεκρού βρέφους στα κλινικά απόβλητα του νοσοκομείου, χωρίς να ενημερωθούν και χωρίς να έχει προϋπάρξει δική τους συγκατάθεση.

Καταδικάζοντας την Κροατία για παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, το Δικαστήριο αναγνώρισε ότι οι γονείς του νεκρού βρέφους είχαν το αναφαίρετο δικαίωμα να μάθουν πού ενταφιάσθηκε και όχι να ενημερωθούν εκ των υστέρων ότι το σώμα του νεκρού βρέφους είχε πάει για αποτέφρωση μαζί με τα κλινικά απόβλητα του νοσοκομείου.

Το Δικαστήριο υποχρέωσε την Κροατία να καταβάλει στον Μαρίτς 12.300 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη.