Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε σήμερα από τη Μαδρίτη ότι δεν βλέπει να υπάρχει κάποιος "ρόλος" για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία στο Ιράκ μετά την κατάληψη μεγάλου μέρους των βορειοδυτικών επαρχιών της χώρας από τους εξτρεμιστές αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), οι οποίοι κρατούν ομήρους περίπου 80 Τούρκους πολίτες.

Ο Ράσμουσεν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο, καταδίκασε τη βία στο Ιράκ και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων. "Καλούμε τους απαγωγείς να απελευθερώσουν αμέσως τους ομήρους. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτήν την εγκληματική πράξη (...) Μας ενημέρωσαν οι τουρκικές αρχές", είπε, αναφερόμενος στην έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών των 28 χωρών του ΝΑΤΟ που έγινε το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας.

"Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι δεν βλέπω να υπάρχει κάποιος ρολος για το ΝΑΤΟ στο Ιράκ, όμως, ασφαλώς παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση και καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να βάλουν ένα τέλος στη βία", πρόσθεσε.

Οι αντάρτες του ΙΚΙΛ εισέβαλαν την Τετάρτη στο τουρκικό προξενείο της Μοσούλης και έπιασαν ομήρους τους Τούρκους πολίτες που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο. Μεταξύ άλλων στα χέρια των ισλαμιστών βρίσκονται ο Τούρκος πρόξενος, τρία παιδιά και στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων. Αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου απείλησε τους αντάρτες με "αντίποινα" στην περίπτωση που κινδυνεύσουν οι όμηροι.