Ο επίσημος συριακός Τύπος κατηγόρησε σήμερα τη Σαουδική Αραβία και τη Δύση ότι κρύβονται πίσω από την επέλαση στο Ιράκ των ριζοσπαστών τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ).

«Η τρομοκρατία επεκτείνεται μπροστά στα μάτια του δυτικού κόσμου (...) και από πίσω είναι η Σαουδική Αραβία που προμηθεύει (τους αντάρτες) με όπλα και χρήματα», γράφει η εφημερίδα As-Saoura.

Το συριακό καθεστώς ανέκαθεν κατηγορούσε τη Σαουδική Αραβία, τις χώρες του Κόλπου και τη Δύση ότι χρηματοδοτούν τους «τρομοκράτες», λέξη με την οποία χαρακτηρίζει τους αντάρτες γενικά, χωρίς να κάνει διακρίσεις μεταξύ των τζιχαντιστών και των μετριοπαθών.

«Όσον αφορά τις εξελίξεις στο Ιράκ και την κλιμάκωση της τρομοκρατικής επιχείρησης, καμία δυτική χώρα δεν αγνοεί το ρόλο που διαδραμάτισε η Σαουδική Αραβία, η οποία στηρίζει την τρομοκρατία, χρηματοδοτεί και εξοπλίζει τα διάφορα μέτωπα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του Ιράκ και της Συρίας», προσθέτει η εφημερίδα.

Στο κύριο άρθρο της η επίσημη εφημερίδα κατηγορεί επίσης το Κατάρ και την Τουρκία ότι παίζουν έναν παρόμοιο ρόλο καθώς στηρίζουν τους εξτρεμιστές «συμμορφούμενες με τις αμερικανικές απαιτήσεις και τις ισραηλινές επιθυμίες».

«Η ανάδυση αυτών των οργανώσεων δεν είναι το αποτέλεσμα ενός κενού (εξουσίας) αλλά αντιπροσωπεύει την πρόθεση του Κόλπου να διευκολύνει την επέκταση της τρομοκρατίας, χρηματοδοτώντας την», σημειώνει η εφημερίδα. Για όλους αυτούς τους λόγους, «η Δύση είναι ενήμερη και, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή δίνει τις εντολές».

Οι τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ προελαύνουν σήμερα προς τη Βαγδάτη, αφού τις τελευταίες ημέρες κατέλαβαν μεγάλο μέρος του βορειοδυτικού Ιράκ, μετά την άτακτη υποχώρηση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.