Μόλις μερικές ώρες πριν την επίσημη έναρξη του Μουντιάλ, το Σάο Πάολο μετατράπηκε σε πεδίο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών που αντιτίθενται στη διοργάνωση και δυνάμεων ασφαλείας που έκαναν χρήση δακρυγόνων. 

Μέχρι στιγμής έχει συλληφθεί ένας διαδηλωτής, δύο δημοσιογράφοι του CNN τραυματίστηκαν καθώς και ακόμη τέσσερις. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να μπλοκάρουν έναν δρόμο που οδηγεί στο γήπεδο όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης ενώ παρόμοιες διαδηλώσεις αναμένονται και σε άλλες πόλεις όπου θα γίνουν αγώνες της διοργάνωσης.

Η αστυνομία προχώρησε σε  καταστολή της διαδήλωσης αφότου οι συγκεντρωμένοι αρνήθηκαν να φύγουν από το δρόμο, φωνάζοντας παράλληλα συνθήματα κατά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η διαδήλωση αυτή έρχεται σε συνέχεια των μαζικών συγκεντρώσεων που συγκλονίζουν τη χώρα κατά της διοργάνωσης εδώ και ένα χρόνο, σχετικά με το οργανωτικό κόστος αλλά και τις συνθήκες εργασίας στα υπό ανέγερση στάδια. 

Τουλάχιστον τέσσερα ακόμα συλλαλητήρια έχουν προκηρυχθεί για σήμερα Πέμπτη στο Σάο Πάολο, ενώ άλλες διαδηλώσεις οργανώνονται στο Ρίο ντε Τζανέιρο και τουλάχιστον πέντε άλλες πόλεις.

Ταυτόχρονα μαζικές απεργίες συγκλονίζουν τις τελευταίες ημέρες το Σάο Πάολο και άλλες πόλεις δημιουργώντας προβληματισμό σχετικά με τη διοργάνωση. 

ΠΑΝ.ΒΕΛ.