Στην ομάδα του κόμματος του Ντέιβιντ Κάμερον στο ευρωκοινοβούλιο εντάχθηκαν οι ευρωσκεπτικιστές της Γερμανίας ( Εναλλακτική για τη Γερμανία), προκαλώντας νέα ένταση μεταξύ το πρωθυπουργού της Βρετανίας και της Άνγκελα Μέρκελ.

Οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ΕΣΜ), τους οποίους σχημάτισε το 2009 ο Κάμερον αφού αποσύρθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), την κύρια ομάδα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, ψήφισαν να επιτραπεί στην Εναλλακτική για τη Γερμανία να ενταχθεί στην πολιτική οικογένειά τους.

Το αριθμητικό αποτέλεσμα της σχετικής ψηφοφορίας δεν δόθηκε αμέσως στη δημοσιότητα, όμως στελέχη του AfD αναφέρουν σε δήλωσή τους ότι το κόμμα τους έγινε δεκτό με «σαφή πλειοψηφία» παρά τις ισχυρές πολιτικές πιέσεις για τον αποκλεισμό του.

«Η επιτυχής ένταξή μας είναι μια νίκη εναντίον αυτών που άσκησαν τεράστια πίεση σε μέλη της ομάδας ΕΣΜ επειδή ήθελαν να εμποδίσουν, για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, την αναγνώριση και την ενίσχυση του AfD», δήλωσε ο αρχηγός της Εναλλακτικής για τη Γερμανία Μπερντ Λούκε.

Με την προσθήκη των επτά εδρών της AfD, η ΕΣΜ θα έχει τώρα 62 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο, καθιστάμενη έτσι η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα μετά το ΕΛΚ και τους Σοσιαλιστές και πριν από τους φιλοευρωπαίους κεντρώους φιλελεύθερους.

Η πολιτική ομάδα μπορεί να κερδίσει μερικούς ακόμα βουλευτές αν ενταχθεί σ' αυτή ένα μικρό βουλγαρικό κόμμα.

Ωστόσο ενώ το ΕΣΜ κέρδισε σε δύναμη και επιρροή, η ισχύς του Κάμερον μέσα σ' αυτό μειώθηκε και η σημερινή απόφαση τον φέρνει σε δύσκολη θέση έναντι της Μέρκελ, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της οποίας είναι η κινητήρια δύναμη στο ΕΛΚ.

Ο Κάμερον χρειάζεται την Μέρκελ ως σύμμαχο για να υπάρξει ένας υποψήφιος αποδεκτός από τη Βρετανία για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για να προχωρήσει η προσπάθειά του για μια μεταρρύθμιση της ΕΕ προσανατολισμένη προς τις αγορές και την αποκέντρωση των εξουσιών της.

Μολονότι το AfD δεν αντιτίθεται στην ΕΕ, έχει δηλώσει ότι τα ασθενέστερα μέλη πρέπει να φύγουν από το εναιίο νόμισμα και διαφωνεί με την ευρύτερη ευρωπαϊκή πολιτική της Μέρκελ. Αντιτίθεται επίσης στη σχεδιαζόμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.