Οι ΗΠΑ δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατεύματα στο Ιράκ για να βοηθήσουν τις ιρακινές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν τους ισλαμιστές αντάρτες που έχουν καταλάβει πολλές πόλεις στον βορρά, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Νωρίτερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει ότι εξετάζει «όλα τα ενδεχόμενα» για να βοηθήσει την ιρακινή κυβέρνηση. «Στις διαβουλεύσεις μας με τους Ιρακινούς θα υπάρξουν κάποια μεσοπρόθεσμα άμεσα πράγματα που πρέπει να γίνουν από στρατιωτική άποψη», δήλωσε ο Ομπάμα.

Όταν ρωτήθηκε αν εξετάζει το ενδεχόμενο αμερικανικών αεροπορικών πληγμάτων, ο Ομπάμα απάντησε:

«Δεν αποκλείω τίποτε διότι έχουμε συμφέρον να διασφαλίσουμε ότι αυτοί οι τζιχαντιστές δεν θα αποκτήσουν μόνιμο ορμητήριο στο Ιράκ ή τη Συρία».

Εξάλλου ο Κάρνεϊ πρόσθεσε ότι το διυλιστήριο στην πόλη Μπάιτζι του βόρειου Ιράκ παραμένει υπό κυβερνητικό έλεγχο παρά την προέλαση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ).

«Αντιλαμβανόμαστε ότι το διυλιστήριο παραμένει υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης του Ιράκ και δεν έχω άλλες επιπλέον πληροφορίες για το θέμα», είπε.

Στο μεταξύ και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέρριψε το ενδεχόμενο να σταλούν αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ.

Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στη χώρα «ανησυχητική» η Τζεν Ψάκι σχολίασε ότι «έχει σημειωθεί μια ξεκάθαρη κατάρρευση των δομών (στο Ιράκ), είμαστε απογοητευμένοι από τις ενέργειες που έκαναν κάποια μέλη των ενόπλων δυνάμεων».

Επιπλέον πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και το Ιράκ «μοιράζονται τη δέσμευση να αντιμετωπίσουν τις απειλές από ομάδες όπως το ΙΚΙΛ».

Τέλος, η Ψάκι επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν επιπλέον 12,8 εκατομμύρια δολάρια σε οργανισμούς που παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράκ με στόχο κυρίως την υποστήριξη των περίπου 500.000 ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Μοσούλη.