Η Άγκυρα διεξάγει διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των 80 τούρκων πολιτών που κρατούνται από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) στο βόρειο Ιράκ και έχει λάβει πληροφορίες ότι είναι καλά, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Αντάρτες του ΙΚΙΛ, μια ομάδα που πρόσκειται στην αλ Κάιντα, κρατά ομήρους 80 Τούρκους, μεταξύ των οποίων μέλη των ειδικών δυνάμεων του στρατού, διπλωμάτες και παιδιά, στη Μοσούλη.

Σαράντα εννέα Τούρκοι, ανάμεσά τους και ο πρόξενος της χώρας, απήχθησαν από το προξενείο στη Μοσούλη χθες, ενώ 31 οδηγοί φορτηγών έπεσαν θύματα απαγωγής την Τρίτη.

«Είναι μια πολύ ευαίσθητη διαδικασία και έχουμε μπροστά μας μια πολύ κρίσιμη και δυναμική φάση», δήλωσε ο Νταβούτογλου μιλώντας στους δημοσιογράφους, χωρίς όμως να δεχθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις.

«Σε σχέση με χθες είναι σε πιο ασφαλή θέση (…) Κάνουμε ό,τι καλύτερο για να λάβουμε θετικά νέα το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε ότι οι όμηροι είναι καλά στην υγεία τους.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τους τούρκους πολίτες να μην ταξιδεύουν στο Ιράκ και ζήτησε από όσους βρίσκονται ήδη στη χώρα να φύγουν, ενημερώνοντάς τους για τους πιο ασφαλείς δρόμους.

Η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak είχε αναφέρει νωρίτερα σήμερα ότι οι όμηροι παραδόθηκαν στον ιρακινό κυβερνήτη της Μοσούλης και ότι θα μεταφέρονταν στην Τουρκία σήμερα.

Ο Τσετίν Νούχογλου επικεφαλής της Τουρκικής Ένωσης Διεθνών Μεταφορών σημείωσε μιλώντας στο Ρόιτερς ότι οι 31 οδηγοί φορτηγών έχουν αφεθεί ελεύθεροι, όμως παραμένουν παγιδευμένοι εξαιτίας της έλλειψης ασφάλειας στη Μοσούλη.

«Υπάρχουν αναφορές στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την απελευθέρωση των πολιτών μας, όμως σε αυτό το στάδιο δεν μπορούμε να τις επιβεβαιώσουμε», δήλωσε ένας τούρκος αξιωματούχος. «Διεξάγουμε διαπραγματεύσεις από χθες ώστε να εξασφαλίσουμε τους πολίτες μας και αυτές οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», πρόσθεσε.