Οι δυνάμεις που είναι πιστές στον διεκδικητή της προεδρίας της Ακτής Ελεφαντοστού Αλασάν Ουαταρά και επέδραμαν στην κατοικία του αντιπάλου του Λοράν Γκμπαγκμπό σήμερα είχαν εντολή "να μην τον σκοτώσουν", είπε εκπρόσωπος του Ουαταρά.

"Δεν ήταν ποτέ ούτε είναι η πρόθεση οποιουδήποτε στο στρατόπεδο του Ουαταρά να δολοφονηθεί ο πρώην πρόεδρος Γκμπαγκμπό", δήλωσε ο Πατρίκ Ασί, εκπρόσωπος της κυβέρνησης που έχει ορκίσει ο Ουαταρά.

"Ο Αλασάν Ουαταρά έδωσε επίσημες εντολές ο Γκμπαγκμπό να κρατηθεί ζωντανός διότι θέλουμε να τον προσαγάγουμε στην δικαιοσύνη", πρόσθεσε.

Σφίγγει ο κλοιός για τον Γκμπαγκμπό

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε σήμερα ότι υιοθέτησε την επιβολή επιπλέον κυρώσεων στην κυβέρνηση του  Λοράν Γκμπαγκμπό με δεδομένη τη σοβαρότητα της κατάστασης στη χώρα.

"Με αυτή τη νομοθεσία η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει την αγορά ομολόγων και χρεογράφων και την παροχή δανείων στην παράνομη κυβέρνηση του Λοράν Γκμπαγκμπό", αναφέρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι το εμπάργκο αυτό επιτρέπει να γίνονται εξαιρέσεις μόνο για χρήματα που προορίζονται για ανθρωπιστικούς λόγους.

Η απόφαση του Συμβουλίου θα δημοσιοποιηθεί επισήμως αύριο Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία θα τεθεί σε ισχύ.