Την έντονη ανησυχια της εξέφρασε η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι για πληροφορίες που κάνουν λόγο για ομαδικές και εξωδικαστικές εκτελέσεις στο Ιράκ, όπου οι τζιχαντιστές προωθούνται μέσω τριών αξόνων προς τη Βαγδάτη.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της Ρούπερτ Κόλβιλ «η ύπατη εκπρόσωπος Ναβί Πιλάι εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για τη δραματική επιδείνωση της κατάστασης στο Ιράκ», από όπου έρχονται πληροφορίες για ομαδικές και εξωδικαστικές εκτελέσεις και μαζική έξοδο μισού εκατομμυρίου ανθρώπων, καθώς οι αντάρτες καταλάμβαναν αλυσιδωτά σημαντικές πόλεις αυτήν την εβδομάδα».

Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν μετά την κατάληψη της Μοσούλης από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε ανέρχεται σε εκατοντάδες, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος αναφέροντας ότι ο ΟΗΕ έχει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, «ιρακινοί στρατιώτες εκτελέσθηκαν ομαδικά κατά την κατάληψη της Μοσούλης, καθώς και 17 πολίτες που εργάζονταν για την αστυνομία και ένας δικαστικός υπάλληλος σε κεντρικό δρόμο της πόλης στις 11 Ιουνίου».

Τέσσερις γυναίκες αυτοκτόνησαν έπειτα από τον βιασμό τους, 16 Ιορδανοί απήχθησαν, ενώ οι κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν από τις δυνάμεις του ΙΚΙΛ επιδιώκουν να εκδικηθούν τους υπεύθυνους για τη φυλάκισή τους.

«Εχουμε επίσης πληροφορίες ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις διέπραξαν επίσης καταχρήσεις, κυρίως βομβαρδίζοντας κατοικημένες περιοχές στις 6 και στις 8 Ιουνίου», είπε ο εκπρόσωπος. «Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι περί τους 30 άμαχοι σκοτώθηκαν», είπε ο εκπρόσωπος.

Η Ναβί Πιλάι απηύθυνε προειδοποίηση προς όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την ανθρωπιστική μεταχείριση των μαχητών που καταθέτουν τα όπλα. «Οι φόνοι κάθε είδους, οι ακρωτηριασμοί, η απάνθρωπη συμπεριφορά και οι βασανισμοί συνιστούν εγκλήματα πολέμου» είπε.