Το συριακό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) έχει αναστείλει τις μάχες στη Συρία καθώς μεταφέρει στη χώρα όπλα που έχει αρπάξει από το γειτονικό Ιράκ, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το ΙΚΙΛ, μια ισλαμιστική οργάνωση που έχει αποσχισθεί από την αλ Κάιντα, πολεμά εναντίον αντίπαλων ομάδων στη Συρία εδώ και μήνες και περιοδικά συγκρούεται και με τον στρατό του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Όμως οι μαχητές του φαίνεται να έχουν περιορίσει τις μάχες στη Συρία αυτήν την εβδομάδα, κυρίως στο ανατολικό προπύργιό τους που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, την ώρα που το ιρακινό παρακλάδι της οργάνωσης καταγράφει σημαντικές νίκες στο πεδίο στη γειτονική χώρα.

Ο Ράμι Άμπντελ Ράχμαν, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, δήλωσε ότι το ΙΚΙΛ ενδέχεται να έχει διαπραγματευτεί μια εκεχειρία με τις αντίπαλες ταξιαρχίες στη Συρία, αν και εξακολουθεί να πολιορκεί περιοχές της πόλης Ντέιρ αλ Ζορ στα ανατολικά.

«Το ΙΚΙΛ δεν εμπλέκεται σε μάχες εδώ και τέσσερις ημέρες. Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή λόγο. Σημειώνονται μάχες μόνο βορειοανατολικά του Χαλεπιού», είπε ο Άμπντελ Ράχμαν.

Οι συγκρούσεις μεταξύ άλλων οργανώσεων και του τακτικού στρατού συνεχίζονται σε όλα τα μέτωπα της Συρίας, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου σημείωσε ότι οι ισλαμιστές του ΙΚΙΛ, που επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα ισλαμικό κράτος κατά μήκος των συνόρων μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας, έχουν μεταφέρει όπλα στην ανατολική Συρία.

«Οι άνθρωποί μας είδαν όπλα καθ’ οδόν προς τη Συρία», είπε.

Φωτογραφίες που ανέβηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από υποστηρικτές του ΙΚΙΛ δείχνουν στρατιωτικό εξοπλισμό, μεταξύ αυτών και αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα Humvee, να μεταφέρονται από το Ιράκ προς τη Συρία.

Σύμφωνα με τον Μάθιου Χένμαν, αναλυτή του IHS Jane’s, η κατάληψη ιρακινών εδαφών κατά μήκος των συριακών συνόρων θα δώσει στο ΙΚΙΛ μεγαλύτερη ελευθερία κίνησης ανδρών και εξοπλισμού μεταξύ των δύο χωρών.

«Ελαφρά και βαρέα όπλα, στρατιωτικά οχήματα και χρήματα που άρπαξε το ΙΚΙΛ κατά την κατάληψη της Μοσούλης θα μετακινηθούν σε ερημωμένες περιοχές της ανατολικής Συρίας, τις οποίες χρησιμοποιεί για να εξαπολύει επιθέσεις», επεσήμανε ο Χένμαν.