Όρους βάζει ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον για να δεχθεί να στηρίξει την υποψηφιότητα Γιουνκέρ στην προεδρία της Κομισιόν σύμφωνα με δημοσίευμα του EurActiv, το οποίο επικαλείται αποκλειστικές πληροφορίες.

Για την ακρίβεια το δημοσίευμα αναφέρει πως το Λονδίνο ενδεχομένως να δεχθεί την υποψηφιότητά του, εάν ο επόμενος Βρετανός Επίτροπος αναλάβει βασικά χαρτοφυλάκια.

Εν προκειμένω τη θέση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής, υπό την επίβλεψη του οποίου θα βρίσκονται οι Επίτροποι που θα είναι επιφορτισμένοι με την εσωτερική αγορά, τον ανταγωνισμό και την ενέργεια.

Επιπλέον, το Λονδίνο επιδιώκει ο επόμενος Γενικός Γραμματέας της Επιτροπής να είναι επίσης Βρετανός, καθώς και μερικά ακόμα «μικρά πράγματα», σύμφωνα με πηγές.

Σε αντάλλαγμα, αναφέρει το δημοσίευμα, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον φέρεται έτοιμος να δεχθεί τον Γιούνκερ για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά το γεγονός ότι «κανείς στη Βρετανία δεν ψήφισε γι’ αυτόν».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι αν και το αίτημα του Κάμερον είναι απαράδεκτο, σηματοδοτεί μια κίνηση προς συμβιβασμό.

Το δημοσίευμα καταλήγει παραθέτοντας σχόλιο του εκπροσώπου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, όπου αναφέρεται: 

«Η θέση της Βρετανίας δεν έχει αλλάξει. Δεν υποστηρίζουμε τον Γιούνκερ ως επικεφαλής της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχουμε αναφέρει σαφώς ποιο πρόσωπο θα πρέπει να ηγηθεί της Επιτροπής: Κάποιος που μπορεί να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των ψηφοφόρων, να επικεντρωθεί στο θέμα της δημιουργίας θέσεων εργασίας και ανάπτυξης και να οικοδομήσει μια Ευρώπη ευέλικτη, διαφανή και ανταγωνιστική. Δεν έχει γίνει καμία διαπραγμάτευση. Είναι αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να διορίσει τον Πρόεδρο της Επιτροπής».