Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι πήγε σήμερα στη Σαμάρα, μια πόλη 200.000 κατοίκων στις όχθες του ποταμού Τίγρη η οποία πολιορκείται από τους σουνίτες τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) προκειμένου να παραστεί σε μια σύσκεψη για την ασφάλεια της περιοχής, όπως ανακοίνωσε ο τοπικός κυβερνήτης Άχμεντ Αμπντάλα.

Οι τζιχαντιστές επιτέθηκαν στην πόλη αυτή, που απέχει 110 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης, στις αρχές της εβδομάδας και σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής ετοιμάζονταν σήμερα να εξαπολύσουν νέα επίθεση.

Ο Μάλικι υποστήριξε ότι ο ιρακινός στρατός έχει ξεκινήσει την ανακατάληψη των πόλεων που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι "τρομοκράτες" του ΙΚΙΛ. Οι ιρακινές δυνάμεις" ξεκίνησαν το έργο της εκκαθάρισης των πόλεών μας από αυτούς τους τρομοκράτες", τόνισε σε ανακοίνωσή του.

Η Σαμάρα κατοικείται κυρίως από σουνίτες όμως είναι τόπος προσκυνήματος για τους σιίτες του Ιράκ καθώς εκεί βρίσκονται δύο ιεροί χώροι, τα μαυσωλεία των ιμάμηδων Άλι αλ Χάντι και Χάσαν αλ Ασκάρι, οι μιναρέδες των οποίων καταστράφηκαν σε επίθεση πριν από επτά χρόνια. Η επίθεση αυτή στάθηκε αφορμή για μια πολύνεκρη σύγκρουση μεταξύ σουνιτών και σιιτών που κράτησε δύο χρόνια και στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.