Για νέες συνομιλίες με την ουκρανική κυβέρνηση προετοιμάζεται η μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση αερίου της Ρωσίας, η Gazprom, σχετικά με τις προμήθειές της, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters σήμερα, στο πλαίσιο των προσπαθειών της ύστατης στιγμής για να αποτραπεί η διακοπή των παραδόσεων στη χώρα αυτή και τα προσκόμματα που πιθανόν θα προκύψουν για τις παραδόσεις στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια τέτοια περίπτωση.

«Είμαστε έτοιμοι να επιδιώξουμε έναν συμβιβασμό, αλλά είναι ανώφελο να ασκείται πίεση σε εμάς», δήλωσε ο Σεργκέι Κουπριγιάνοφ, ο εκπρόσωπος της Γκάζπρομ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ρωσική δημόσια επιχείρηση αερίου προετοιμάζεται για άλλον έναν γύρο συνομιλιών στο Κίεβο.

Οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία, στις οποίες διαμεσολάβησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τερματίστηκαν χωρίς να υπάρξει συμφωνία.

Η Gazprom έχει ανακοινώσει πως το Κίεβο θα πρέπει να καταβάλει 1,95 δισεκ. δολάρια —μέρος των ανείσπρακτων οφειλών της για το ρωσικό αέριο— ως τη Δευτέρα 16η Ιουνίου, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπαχθεί σε καθεστώς προπληρωμής για τις παραδόσεις και θα αντιμετωπίσει ενδεχόμενη διακοπή των προμηθειών.