Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη σήμερα με τη συμμετοχή των επικεφαλής του υπουργείου Αμύνης και των υπηρεσιών ασφαλείας σήμερα μετά την κατάρριψη, η οποία αποδίδεται σε φιλορώσους αυτονομιστές, ενός μεταγωγικού αεροσκάφους της πολεμικής αεροπορίας στην ανατολική Ουκρανία, ενέργεια που είχε αποτέλεσμα τουλάχιστον 49 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

«Όλοι όσοι ενέχονται σε κυνικές ενέργειες τρομοκρατίας αυτού του μεγέθους πρέπει να τιμωρηθούν. Η Ουκρανία χρειάζεται ειρήνη. Όμως οι τρομοκράτες θα λάβουν την αρμόζουσα απάντηση», ανέφερε ο Ποροσένκο, σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η υπηρεσία Τύπου της ουκρανικής προεδρίας στο Κίεβο.

Εξουδετερώθηκε «ισχυρή βόμβα» κοντά στην Προεδρία

Στο μεταξύ μια πηγή στις υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η προεδρική φρουρά εντόπισε και εξουδετέρωσε έναν ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό κοντά στο γραφείο του προέδρου Ποροσένκο.

«Ο μηχανισμός ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας κοντά στην πύλη από την οποία εισέρχονται τα αυτοκίνητα της προεδρικής οχηματοπομπής. Ήταν ένα δοχείο με πέντε χειροβομβίδες και περίπου ένα κιλό μεταλλικά παξιμάδια», είπε η πηγή αυτή, η οποία θέλησε να παραμείνει ανώνυμη. «Ήταν ένας πραγματικά ισχυρός μηχανισμός», πρόσθεσε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η προεδρία της Ουκρανίας δεν έχει σχολιάσει επίσημα την πληροφορία αυτή.

Ο Ποροσένκο ορκίστηκε πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα, μετά τη νίκη του στις εκλογές της 25ης Μαΐου.