Εννιά αστυνομικοί σκοτώθηκαν σήμερα βόρεια της Βαγδάτης σε μια επίθεση με στόχο την οχηματοπομπή που μετέφερε τον επικεφαλής της υπηρεσίας δίωξης της διαφθοράς στο Ιράκ, ανέφεραν ένας γιατρός και ένας αξιωματικός της αστυνομίας.

Η επίθεση εναντίον της οχηματοπομπής του Αλάα Τζαουάντ σημειώθηκε σε τμήμα του αυτοκινητοδρόμου ο οποίος συνδέει τη Βαγδάτη με τη Σαμάρα, 110 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας, τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ετοιμάζονται να εξαπολύσουν μια αντεπίθεση για να σταματήσουν τη ραγδαία προέλαση των τζιχαντιστών, οι οποίοι έχουν καταλάβει τις τελευταίες ημέρες μια τεράστια περιοχή στο βόρειο Ιράκ.

Παρέμενε άγνωστο ως το απόγευμα ποιοι είναι και σε ποια οργάνωση ανήκουν οι δράστες, εάν ο στόχος ήταν πράγματι ο Τζαουάντ συγκεκριμένα και γιατί.

Οι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε, οι οποίοι σύμφωνα με τη Βαγδάτη έχουν εξασφαλίσει την υποστήριξη πρώην στελεχών του στρατού του Σαντάμ Χουσέιν —του άλλοτε προέδρου, ο οποίος ανατράπηκε και εκτελέστηκε μετά την εισβολή των ΗΠΑ στη χώρα το 2003—, ελέγχουν πλέον τεράστιες εκτάσεις στο βόρειο και στο κεντρικό Ιράκ, ιδίως τη Μοσούλη, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Ιράκ.

Οι μαχητές του ΙΚΙΛ έχουν προελάσει και βρίσκονται πλέον σε απόσταση 100 χλμ. από τη Βαγδάτη, αντιμετωπίζοντας έναν στρατό που μοιάζει να μην μπορεί να τους σταματήσει, με δυνάμεις του ορισμένες φορές να υποχωρούν ατάκτως αντιμέτωπες στις επιθέσεις τους.

TAGS