“Ναυάγησαν” οι διαπραγματεύσεις των Ηνωμένων Εθνών και της Γαλλίας, για την αποχώρηση του Λοράν Γκμπαγκμπό , από την προεδρία της Ακτής Ελεφαντοστού.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, ανέφερε ότι “οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν επί ώρες, μεταξύ του περιβάλλοντος του Λοράν Γκμπαγκμπό και των αρχών της Ακτής Ελεφαντοστού απέτυχαν λόγω της αδιαλλαξίας του Γκμπαγκμπό”.

Την ίδια στιγμή ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (TPI), Λουίς Μορένο-Οκάμπο, ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει να ξεκινήσει έρευνα για "τις σφαγές που διεπράχθησαν κατά συστηματικό ή γενικευμένο τρόπο" στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Το γραφείο του εισαγγελέα έχει προχωρήσει σε "μια προκαταρκτική εξέταση της κατάστασης στην Ακτή Ελεφαντοστού" και στη συνέχεια ο Μορένο-Οκάμπο "με δική του πρωτοβουλία" θα ζητήσει να ξεκινήσει έρευνα, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ και πολλούς διεθνείς οργανισμούς η κατάληψη του Ντουεκουέ, από τις δυνάμεις του Αλασάν Ουαταρά,συνοδεύτηκε από βιαιοπραγίες και εκτιμάται ότι οι νεκροί και οι αγνοούμενοι από τις συγκρούσεις είναι από 330 έως 1.000.

Το ΔΠΔ, το οποίο εδρεύει στη Χάγη, μπορεί να ξεκινήσει έρευνα κατόπιν εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ , εάν το ζητήσει μία από τις χώρες που έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης ή κατόπιν πρωτοβουλίας του ίδιου του εισαγγελέα.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε έτοιμη να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της οικονομίας και των θεσμών στην Ακτή Ελεφαντοστού, όταν θα διευθετηθεί η διαμάχη μεταξύ του αναγνωρισμένου από τη διεθνή κοινότητα προέδρου της χώρας, Αλασάν Ουαταρά και του απερχόμενου προέδρου Λοράν Γκμπαγκμπό.

"Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε μια σειρά μέτρων υπέρ της χώρας", μόλις η πολιτική κατάσταση θα σταθεροποιηθεί, δήλωσε ο Ούγγρος υφυπουργός αρμόδιος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Ζολτ Νέμεθ, η χώρα του οποίου προεδρεύει αυτό το διάστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.