Δεν αλλάζει η θέση της κυβέρνησης του Τόνι Άμποτ στην Αυστραλία όσον αφορά την Ανατολική Ιερουσαλήμ παρά το γεγονός ότι αρνείται να χρησιμοποιήσει τον όρο «Κατεχόμενη Ιερουσαλήμ». 

Αυτό διευκρίνισε από τις ΗΠΑ ο αυστραλός πρωθυπουργός, με τη στάση αυτή να έχει ενοχλήσει πολλές μουσουλμανικές χώρες που απειλούν ακόμα και με κυρώσεις την Καμπέρα.

Μάλιστα την Παρασκευή πρεσβευτές 18 Αραβικών χωρών επισκέφτηκαν το αυστραλιανό υπουργείο Εξωτερικών για να διαμαρτυρηθούν για την αλλαγή μιας πρακτικής 47 χρόνων. Από τότε, δηλαδή, που το Ισραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

 Εξάλλου και ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριάντ αλ Μαλκί, κάλεσε τον πρέσβη της Αυστραλίας, να εξηγήσει επίσημα την απόφαση της κυβέρνησής του, να σταματήσει τον χαρακτηρισμό «Ανατολική Ιερουσαλήμ» το Κατεχόμενο Τμήμα, της πόλης, από το Ισραήλ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο γενικός εισαγγελέας της Αυστραλίας, Τζορτζ Μπρέντις, δήλωσε ότι ορισμός αυτός (Κατεχόμενη Ιερουσαλήμ) δεν είναι κατάλληλος και ότι επιδεινώνει το αρνητικό πλαίσιο. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο χαρακτηρισμός αυτός δεν είναι ούτε αναγκαίος, ούτε και χρήσιμος.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν χαιρέτισε την απόφαση της κυβέρνησης της Αυστραλίας. Ο Λίμπερμαν τόνισε ότι «η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει δείξει ειλικρίνεια» και «ακεραιότητα» σε σχέση με τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν τόσο ο Αυστραλός πρωθυπουργός, όσο και η υπουργός Εξωτερικών, Τζούλι Μπίσιοπ, έσπευσαν να δηλώσουν πως δεν έχει αλλάξει η θέση της κυβέρνησης αλλά επιμένουν να μην αποκαλούν την Ανατολική Ιερουσαλήμ «κατεχόμενη».

Ο αρχηγός του Εργατικού κόμματος, Μπιλ Σόρτεν, είπε ότι «η εξωτερική πολιτική χρειάζεται υπεύθυνους χειρισμούς και δεν αλλάζουμε έτσι ξαφνικά και χωρίς περίσκεψη το πρωτόκολλο» ενώ ο ομογενής γερουσιαστής, Νίκος Ξενοφών σημείωσε ότι «η Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι κατεχόμενη και είναι λάθος να μην το αναγνωρίζουμε».