Έντονη πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε μετά τη χθεσινή συνέντευξη του προέδρου Χριστόφια για την εσωτερική διακυβέρνηση.

Κόμματα της αντιπολίτευσης τον κατηγόρησαν ότι επιχείρησε να μεταθέσει σε άλλους τις ευθύνες για την κατάσταση της οικονομίας. Τον επέκριναν επίσης για τις βολές κατά του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και για την αναφορά του σε πρώην υπουργό, ο οποίος είχε αιτηθεί επιδόματος ανεργίας. Το ΔΗΚΟ, που συμμετέχει στην κυβέρνηση με τρεις υπουργούς, τήρησε "ενδιάμεση στάση".

Μόνο το ΑΚΕΛ υπεραμύνθηκε του έργου της κυβέρνησης και των δηλώσεων του προέδρου Χριστόφια και απέρριψε τις επικρίσεις.

Ας φωνάζουν, ήταν η απάντηση του Κυπρίου προέδρου Χριστόφια, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη χθεσινή καταγγελία του ότι πρώην Υπουργός πήρε επίδομα ανεργίας.

Μετά και τις αντιδράσεις από τους κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και Σωκράτη Χάσικο, οι οποίοι ξεκαθάρισαν πως οι αιχμές του προέδρου Χριστόφια για υπουργό της Κυβέρνησης Κληρίδη δεν τους αφορούν και δεν τους αγγίζουν, ο πρόεδρος Χριστόφιας σχολίασε σήμερα ως εξής: «Δεν υπάρχει κανείς που πήρε ανεργιακό δηλαδή; Αυτό λένε; Εγώ λέω υπάρχει. Από κει και πέρα δεν κρίνω σκόπιμο να κάνω προσωπική επίθεση σε κανένα».

Πρόσθεσε ότι με τη χθεσινή αναφορά του ήθελε να ψέξει το θέμα του ήθους που πρέπει να έχουν τα πολιτικά πρόσωπα.

Κληθείς να σχολιάσει γενικότερα τις αντιδράσεις από τη συνέντευξή του, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε «βεβαίως περίμενα ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, αλίμονο. Έτσι και αλλιώς για ό,τι λέω, πάντοτε υπάρχει ασυμφωνία. Φαίνεται δεν λέω τίποτα σωστό. Μιλούν οι άλλοι ένα χρόνο ολόκληρο, χωρίς δημιουργική αντιμετώπιση της διακυβέρνησης σε όλα τα στοιχεία της και μίλησα και εγώ ευθαρσώς μια φορά το χρόνο και σε ορισμένους κακοφάνηκε. Δεν πειράζει, θα περάσει».

Ερωτηθείς, αν αισθάνεται αδικημένος ή απομονωμένος, είπε ότι «απομονωμένος ποτέ δεν αισθάνομαι. Και γιατί να πω αδικημένος; Αυτή είναι η πολιτική. Δίνω τη μάχη μου, δίνουν και άλλοι τη μάχη τους, κάποιος έχει δίκιο, κάποιος έχει άδικο, εν πάση περιπτώσει. Κριτής είναι ο κοσμάκης».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την άποψη ότι η χθεσινή συνέντευξη του προέδρου ήταν απογοητευτική και κατώτερη των περιστάσεων, των προσδοκιών, των απαιτήσεων και των αναγκών.

Σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Αναστασιάδης κατηγόρησε τον πρόεδρο Χριστόφια ότι «συνειδητά επιχείρησε να αποπροσανατολίσει από τα υπαρκτά προβλήματα του τόπου και της κοινωνίας, οδηγώντας τον δημόσιο διάλογο σε επίπεδο πολιτικού κουτσομπολιού».

Η ουσία ανέφερε, είναι ότι «επί διακυβέρνησης Χριστόφια οι άνεργοι αυξήθηκαν από δεκατρείς σε τριάντα χιλιάδες, ενώ η κυβέρνηση αντί να ζητήσει εξαίρεση στην επιβολή ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα επιρρίπτει ευθύνες σε άλλους».

Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση, εφόσον υπάρχει κατάλογος φοροφυγάδων, θα έπρεπε να προχωρούσε με έμπρακτα μέτρα σε είσπραξη οφειλών και φόρων.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας, κατέληξε, επέλεξε τη μετάθεση των ευθυνών της δικής του κυβέρνησης σε όλους τους άλλους.

Ο εκ των αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ και βουλευτής Σωκράτης Χάσικος χαρακτήρισε πέρα για πέρα ψευδές το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», το οποίο τον φέρει ως τον υπουργό που έχει ζητήσει επίδομα ανεργίας.

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Χάσικος είπε ότι ο ίδιος, ως επιχειρηματίας, δεν υπήρχε περίπτωση να λάβει επίδομα ανεργίας.

Εξέφρασε, ωστόσο, τη βεβαιότητα ότι κάποιοι άλλοι, οι οποίοι διετέλεσαν υπουργοί, ανεξαρτήτως κόμματος, έχουν πάρει το συγκεκριμένο επίδομα, γιατί, πρόσθεσε, μπορεί να το είχαν πραγματικά ανάγκη. Αν αυτό είναι ηθικά επιλήψιμο, είπε, ας το κρίνει ο κόσμος.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου σε δηλώσεις ανέφερε ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας παρουσίασε «το πρωτόγνωρο και πολυσχιδές έργο της κυβέρνησης, η οποία πήρε σειρά μέτρων για αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης».

Στο πλαίσιο αυτό, είπε, λήφθηκαν και λαμβάνονται μέτρα για προώθηση της ανάπτυξης, αλλά ταυτόχρονα λήφθηκαν και μέτρα για στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων του πληθυσμού.

Ο κ. Ευαγόρου είπε ότι, παρά την ισοπεδωτική, όπως τη χαρακτήρισε, κριτική που αντιμετωπίζει, ο πρόεδρος Χριστόφιας τόλμησε να αντιμετωπίσει διαχρονικά προβλήματα, που δημιουργήθηκαν επί προηγούμενων κυβερνήσεων.

Σχολιάζοντας την κριτική για την επίθεση του προέδρου της Δημοκρατίας στο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, είπε ότι ο πρόεδρος έδωσε απαντήσεις με πολιτικά επιχειρήματα στις επικρίσεις που δέχεται καθημερινώς.

Αν διαφώνησε με το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, είπε, «δεν είναι αμάρτημα καθοσιώσεως».

Η συνέντευξη του προέδρου της Δημοκρατίας επιτείνει τις ανησυχίες των πολιτών για την πορεία της κυβέρνησης και γεννά σοβαρά ερωτηματικά για την ύπαρξη πολιτικής βούλησης και δυνατοτήτων αντιμετώπισης των οξυμένων προβλημάτων που βιώνουμε καθημερινά, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

Αν η συνέντευξη του Προέδρου Χριστόφια, είπε, δόθηκε για να δικαιολογηθεί η πολιτική του ή για προεκλογικούς λόγους, αυτά που είπε θα μπορούσε ως ένα βαθμό να είναι κατανοητά. Αν όμως πιστεύει αυτά που είπε, συνέχισε ο κ. Ομήρου, «τότε η κατάσταση είναι πραγματικά επικίνδυνη, γιατί αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να ληφθεί οποιοδήποτε μέτρο για την επίλυση των μεγάλων και συσσωρευμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατέληξε ο κ. Ομήρου, «αναλώθηκε σε μια εντυπωσιακή ωραιοποίηση των πάντων και παρουσίασε τη μαγική εικόνα μιας χώρας που περίπου δεν αντιμετωπίζει προβλήματα».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου ανέφερε ότι το κόμμα του «δεν βλέπει τα πάντα μαύρα, αλλά ούτε και ρόδινα».

Είπε επίσης ότι το ΔΗΚΟ διακρίνει και θετικά στοιχεία, προσθέτοντας ωστόσο ότι τα μέτρα που λήφθηκαν δεν είναι αρκετά και ότι πρέπει να ληφθούν πολλά άλλα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΥΡΩΚΟ Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι ο πρόεδρος «υπηρετεί την τακτική του ΑΚΕΛ που επιδιώκει την συσπείρωση των οπαδών του κόμματος, γι αυτό και ρίχνει λάδι στη φωτιά».

Τέλος η Γενική Γραμματέας των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας «ρίχνει λάδι στη φωτιά και μετά ψάχνει να αποδώσει ευθύνες σε άλλους για την πυρκαγιά».