Στον δρόμο της ειρηνευτικής διαδικασίας επενέρχεται η Κολομβία μετά την επανεκλογή του Χουάν Μανουέλ Σάντος στον προεδρικό θώκο.

Έτσι δημιουργούνται οι συνθήκες για την συνέχιση και την ολοκλήρωση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους αντάρτες των FARC (Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας) και ELN (Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός).

Νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κολομβία με το 50,9% των ψήφων απέναντι στον Οσκαρ Ιβάν Σουλουάγα (45,02%), αντίθετο προς την παρούσα ειρηνευτική διαδικασία, ο Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο κεντρο-δεξιός συνασπισμός του οποίου εξασφάλισε σχετική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο τον Μάρτιο, υποσχέθηκε μία «δίκαιη ειρήνη», χωρίς «ατιμωρησία».

«Το διακύβευμα δεν ήταν το όνομα ενός υποψηφίου, αλλά η κατεύθυνση μίας χώρας. Δεν θα είναι μία ειρήνη με ατιμωρησία, θα είναι μία δίκαιη ειρήνη.Θα έχουμε δύσκολες στιγμές για να εγγυηθούμε ότι η ειρήνη δεν θα είναι μόνο δίκαιη , αλλά και βιώσιμη», δήλωσε ο Χουάν Μανουέλ Σάντος κατά την ομιλία του μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Η Ουάσινγκτον εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη νίκη του Σάντος, τον οποίο και διαβεβαίωσε για την υποστήριξή της.

Στην προεδρία από το 2010, ο Χουάν Μανουέλ Σάντος, προερχόμενος από μεγάλη πολιτική οικογένεια της Κολομβίας, πραγματοποίησε την προεκλογική του εκστρατεία με μοναδικό σύνθημα μία γρήγορη ειρηνευτική συμφωνία, σε μία χώρα όπου η φτώχεια πλήττει ακόμη το εν τρίτον του πληθυσμού των 47 εκατομμυρίων κατοίκων, παρά την οικονομική ανάπτυξη άνω του 4%.
Η εκλογική αυτή νίκη ανοίγει πλέον στον επανεκλεγμένο πρόεδρο να συνεχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες τόσο με τις FARC, όσο και με το ELN, τους τελευταίους εν ενεργεία αντάρτες στην Κολομβία και τους παλαιότερους στην Λατινική Αμερική με 8.000 και 2.500 χιλιάδες μαχητές αντίστοιχα.

Υποστηρικτής της σκληρής στάσης απέναντι στους αντάρτες, ο Όσκαρ Ιβάν Σουλουάγα, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης και προστατευόμενος του πρώην προέδρου και νυν γερουσιαστή Αλβάρο Ουρίμπε, που έκανε προεκλογική εκστρατεία με σύνθημα "όχι στην ατιμωρησία", δεν κατόρθωσε να πείσει τους ψηφοφόρους για την ανάγκη επιβολής όρων στις FARC για την διαπραγματευτική διαδικασία που διεξάγεται χωρίς την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός.

Η «ατιμωρησία» είναι ένα ευαίσθητο θέμα σε μία χώρα όπου οι συγκρούσεις ανάμεσα σε αντάρτες, παραστρατιωτικές ομάδες και εγκληματικές οργανώσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων και τον ξεριζωμό 5 εκατομμυρίων ανθρώπων τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Σε περίπτωση εκλογής του, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης θα επεδίωκε την αναθεώρηση των συμφωνιών της Κούβας, που προβλέπουν κυρίως την εφαρμογή αγροτικής μεταρρύθμισης στην Κολομβία, όπου οι FARC αποτελούν ανταρτική οργάνωση που έχει τις ρίζες της σε μία εξέγερση χωρικών. Επρόκειτο επίσης να απαιτήσει την παράδοση των ανταρτών εντός ενός μηνός και την επιβολή ποινών φυλάκισης τουλάχιστον 6 ετών στους ηγέτες τους.

Θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις; Θα φανεί σύντομα.