Επιτυχής κρίνεται η αποστολή του Ευρωπαϊκού Στρατού στην υποσιτιζόμενη Κεντροαφρικανική Δημοκρατία καθώς κρίθηκε αναγκαία η παρουσία εκεί πολυπληθούς ομάδας αφού αντάρτες και διάφοροι άλλοι σκορπούν το θάνατο αδιακρίτως.

Ωστόσο η φωτογραφία είναι αποκαλυπτική. Το αεροδρόμιο στο οποίο προσγειώνονται πανάκριβα αεροσκάφη συνορεύει με μία τεράστια παραγκούπολη που δεν κάνει ούτε για στάνη προβάτων. Βρώμα, δυσωδία, έλλειψη αποχέτευσης , ανύπαρκτο δίκτυο ύδρευσης και ο αέρας να «μυρίζει πείνα».  Υποσιτισμός , αρρώστιες και εγκληματικότητα συνθέτουν το σκηνικό όπου έχει αναπτύξει δράση το Ευρωπαϊκός Στρατός και σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε , η αποστολή θα διαρκέσει μέχρι και το φθινόπωρο.

Έχοντας αναπτυχθεί από τις αρχές Απριλίου 2014, η στρατιωτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης «EUFOR RCA», παρέχει ασφάλεια και προστασία στο αεροδρόμιο «M'Poko» της πρωτεύουσας Μπανγκί της ΚΑΔ, για έξι και πλέον εβδομάδες. Ενισχυμένη με 700 στρατιώτες και τμήματα στρατοχωροφυλακής, εξασφαλίζει σε συνεργασία με τις δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης, την επίτευξη ασφαλούς περιβάλλοντος στην 3η και της 5η περιφέρεια της πρωτεύουσας Μπανγκί, όπου βαθιές θρησκευτικές εντάσεις και φαινόμενα βίας λαμβάνουν χώρα. H EUFOR RCA πρόκειται να ενισχυθεί με επιπλέον εκατό στρατιώτες εντός των επομένων ημερών.

Η στρατιωτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκεί, γίνεται στο πλαίσιο του ψηφίσματος 2134 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της 28ης Ιανουαρίου 2014. Έχει ως σκοπό, σε συνεργασία με την Αφρικανική Ένωση και τη γαλλική δύναμη SANGARIS, τη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος στον τομέα ευθύνης της, που θα βοηθήσει στην επιστροφή του πληθυσμού που έχει εκτοπιστεί λόγω των βίαιων γεγονότων, την υποστήριξη των Ευρωπαϊκών σχεδίων παροχής βοήθειας και ανάπτυξης στην ΚΑΔ, την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας του πληθυσμού στην πρωτεύουσα και την διευκόλυνση στο έργο τους των διεθνών οργανισμών παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Επίσης θα προετοιμάσει την ανάπτυξη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που αναμένεται αναλάβει δράση μέχρι τα τέλη του 2014.

Γ.Κοκ.

TAGS