Κοινό υποψήφιο για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές αποφάσισαν να κατεβάσουν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία.

Ειδικότερα, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν να ορίσουν υποψήφιό τους για τις προεδρικές εκλογές τον Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, ο οποίος παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο από τη θέση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC).

Αντίπαλος του Ιχσάνογλου θα είναι πιθανότατα ο νυν πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν και το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) δεν έχει ανακοινώσει ακόμη επισήμως τον υποψήφιό του.

«Η πρόταση αυτή είναι καλή για το έθνος μας. Το MHP επιθυμεί επίσης να συνταχθεί με τον υποψήφιο αυτό ώστε να ολοκληρωθούν οι προεδρικές εκλογές χωρίς να μετατραπούν σε κρίση», δήλωσε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί πρόεδρος του MHP σε κοινή ανακοίνωσή του με τον πρόεδρο του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που οι πολίτες της Τουρκίας θα έχουν την ευκαιρία να εκλέξουν άμεσα τον πρόεδρό τους τον ερχόμενο Αύγουστο, ο οποίος μέχρι τώρα εκλεγόταν από το κοινοβούλιο.