Τη διχαστική πολιτική που ακολουθεί απέναντι στα θρησκευτικά δόγματα του Ιράκ ο πρωθυπουργός Νουρί αλ Μαλίκι κατακρίνει η Σαουδική Αραβία, η οποία ζητεί το σχηματισμό άμεσα μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας ούτως ώστε να καταλαγιάσει η χειρότερη κρίση που βιώνει η χώρα έπειτα από την αμερικανική εισβολή.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε μετά το εβδομαδιαίο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας, αναφέρεται επίσης ότι το βασίλειο είναι «αντίθετο σε οποιαδήποτε ξένη επέμβαση» στο Ιράκ, όπου ισλαμιστές αντάρτες ελέγχουν αρκετές περιοχές του βορρά.

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) κατέλαβαν σε διάστημα τριών ημερών την προηγούμενη εβδομάδα μεγάλες περιοχές του Ιράκ, ανάμεσά τους και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας τη Μοσούλη, και πλησιάζουν επικίνδυνα στη Βαγδάτη.

Το υπουργικό συμβούλιο της Σαουδικής Αραβίας, του οποίου προεδρεύει ο πρίγκιπας διάδοχος Σάλμαν Μπιν Αμπντέλ Αζίζ, απέδωσε ότι οι εξελίξεις αυτές «στη βασιζόμενη στο θρησκευτικό δόγμα πολιτική και τον αποκλεισμό που εφαρμόζεται στο Ιράκ τα τελευταία χρόνια» υπό την πρωθυπουργία του Μάλικι.

Υπογραμμίζοντας «τη δέσμευσή μας στην κυριαρχία και την ενότητα του Ιράκ», το υπουργικό συμβούλιο επισημαίνει ότι είναι «αντίθετο σε οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις» της γειτονικής χώρας, αναφερόμενο στις πληροφορίες που κάνουν λόγο για μια πιθανή επέμβαση του Ιράν ή των ΗΠΑ ώστε να αντιμετωπιστεί η προέλαση των ισλαμιστών.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ζήτησε επίσης να ληφθούν «μέτρα που θα διασφαλίζουν πραγματική συμμετοχή όλων των συνιστωσών του ιρακινού λαού» στη διαχείριση των δημόσιων πραγμάτων με βάση την «ισότητα».

Εξάλλου πρότεινε «τον άμεσο σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας ώστε να αποκατασταθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα και κατήγγειλε κάθε πολιτική που προσπαθεί να τροφοδοτήσει τη διαμάχη μεταξύ των θρησκευτικών δογμάτων».