Μερίδιο από την πίτα των εσόδων από το πετρέλαιο θέλουν οι Κούρδοι στο Ιράκ.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση της αυτόνομης περιφέρειας εκτιμά πως το μερίδιο από τις συνολικές πωλήσεις ιρακινού πετρελαίου πρέπει να αυξηθεί και να είναι στο 25% της συνολικής παραγωγής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ταυτόχρονα ότι οι περικοπές του προϋπολογισμού από τη Βαγδάτη έχουν αναγκάσει την περιφερειακή κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν να ακολουθεί ανεξάρτητη πολιτική στις πωλήσεις πετρελαίου εκτός του ελέγχου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ο Σαφέν Ντιζαγιέ, πρώην υπουργός της περιφερειακής κυβέρνησης είπε ότι ενώ βάσει των υφιστάμενων συμφωνιών η κυβέρνηση με έδρα την Αρμπίλ αναμένεται να λάβει το 17% των ιρακινών εσόδων από τις πωλήσεις πετρελαίου, η συνολική αποτίμηση θα πρέπει να είναι πολύ υψηλότερη με βάση την αύξηση του πληθυσμού και της παραγωγής πετρελαίου.

«Ο αριθμός αυτός θα πρέπει να είναι πολύ υψηλότερος και μάλιστα πιστεύουμε ότι θα μπορούσε κατά μέσο όρο να είναι στο 25%», είπε ο Ντιζαγιέ από την πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν. «Το 17% ήταν απλά μια εκτίμηση η οποία χρησιμοποιήθηκε. Αλλά ακόμα και τώρα δεν θα λάβουμε αυτό το ποσοστό. Φέτος λάβαμε μόνο το 10,5% του συνολικού προϋπολογισμού του Ιράκ», σημείωσε.

Καθώς η ιρακινή κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο περιοχών στο βόρειο τμήμα της χώρας, τις οποίες κατέλαβαν ισλαμιστές αντάρτες, οι δυνάμεις του Ιρακινού Κουρδιστάν κατάφεραν να προχωρήσουν στην κατάληψη της αμφισβητούμενης πόλης του Κιρκούκ και των αγροτικών περιοχών που είναι εξαιρετικά πλούσιες σε αποθέματα πετρελαίου.