Για περισσότερους από 34.000 εκτοπισμένους στην Ουκρανία κάνει λόγο ο ΟΗΕ, ο οποίος ωστόσο αναφέρει πως μόνο οι 19.000 εξ αυτών μπορούν να ταυτοποιηθούν από το προσωπικό του οργανισμού.

«Στο σύνολο εκτιμάται ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων έχει ανέλθει στους 34.000» δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Γραφείου για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, ο Γενς Λέρκε, στη Γενεύη.

Από τους 34.000 εκτοπισμένους «οι 19.000 έχουν αναγνωριστεί» και προέρχονται από την Κριμαία και από την ανατολική Ουκρανία, προσέθεσε ο ίδιος.

«Έχουμε επίσης λάβει αξιόπιστες πληροφορίες που μιλούν για κινήσεις στις επαρχίες του Ντονέτσκ (στα ανατολικά) και Λουχάνσκ (στα ανατολικά), όμως εμείς δε διαθέτουμε προσωπικό επί του πεδίου εκεί κάτω, και υπάρχει και μία εκτίμηση για 15.000 πρόσωπα από το Σλαβιάνσκ» υπογράμμισε η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Βάλερι Έιμος, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

Ο Λέρκε υπογράμμισε ότι αυτόν τον τελευταίο αριθμό τον έχουν μεταβιβάσει οι τοπικές αρχές, όμως ο ΟΗΕ δε μπορεί να τον επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής.

Την 20η Μαΐου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι περίπου 10.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Τάταροι, έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους στην Ουκρανία.