διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Πολωνίας Μάρεκ Μπέλκα δεν διέπραξε κάποιο αδίκημα κατά τη διάρκεια μιας προσωπικής του συνομιλίας με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας η οποία διέρρευσε στον Τύπο, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργό της χώρας Ντόναλντ Τουσκ. Επιπλέον και ο ίδιος ο Μπέλκα υπογράμμισε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.

Σε αυτή τη συνομιλία, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εστιατόριο της Βαρσοβίας το περασμένο καλοκαίρι, ο υπουργός Μπαρτλομίε Σινκέβιτς προσπαθούσε να πείσει τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Μάρεκ Μπέλκα να υποστηρίξει τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ο Μπέλκα συμφώνησε υποθετικά, ζητώντας σε αντάλλαγμα την παραίτηση του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάτσεκ Ροστόφσκι, ο οποίος πράγματι απομακρύνθηκε από τη θέση του στη συνέχεια.

Βάσει των πολωνικών νόμων, οι διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας μπορούν να αντικατασταθούν μόνο αν καταδικαστούν για κάποιο έγκλημα ή δεν είναι σε θέση να ασκήσουν τα καθήκοντά τους. Πηγές που πρόσκεινται στην κυβέρνηση επισημαίνουν ότι προς το παρόν δεν μοιάζει πιθανό ο Μπέλκα να αναγκαστεί να παραιτηθεί.

Ο γενικός εισαγγελέας της Πολωνίας Αντρέι Σέρεμεν δήλωσε σήμερα ότι οι ερευνητές του έλεγξαν την ηχογραφημένη συνομιλία την οποία δημοσιοποίησε το πολωνικό περιοδικό Wpost και δεν εντόπισαν στοιχεία ότι κάποιος από τους δύο άνδρες διέπραξε αδίκημα.

Στις πρώτες του δηλώσεις για το θέμα ο Τουσκ είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου: «Υποστηρίζω την άποψη του γενικού εισαγγελέα ότι η αρχική ανάλυση δεν δείχνει ότι παραβιάστηκε ο νόμος».

«Ανεξάρτητα από το πόσο άσχημα εξέφρασαν την άποψή τους, (οι δύο άνδρες) μιλούσαν για το πώς μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα όχι να την βλάψουν, για κοινές δράσεις σε καιρό κρίσης», πρόσθεσε ο Τουσκ.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν ότι οι δύο άνδρες πιάστηκαν να συνεννοούνται για τη σύναψη παράνομων συμφωνιών μεταξύ της κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας, που θα έπρεπε να δρουν ανεξάρτητα η μία από την άλλη.

Ο Μπέλκα χαρακτήρισε χθες Κυριακή την αντικατάσταση του Ροστόφσκι κατά τον ανασχηματισμό απλή σύμπτωση.

Ο πολωνός πρωθυπουργός εξάλλου σημείωσε ότι η συνομιλία που καταγράφηκε μεταξύ του Μπέλκα και του Σινκέβιτς ήταν μια θεωρητική συνομιλία για τους πιθανούς κινδύνους που ενδέχεται να διατρέχει η οικονομική σταθερότητα της χώρας και ότι τα περισσότερα σενάρια από αυτά που συζητήθηκαν δεν υλοποιήθηκαν.

Ο Τουσκ πρόσθεσε επίσης ότι δεν θεωρεί πως υπάρχει λόγος αποπομπής του Σινκέβιτς, ή παραίτησης της κυβέρνησης όπως ζητά η αντιπολίτευση.

Στο μεταξύ και ο ίδιος ο Μπέλκα ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.

«Δεν εξετάζω το ενδεχόμενο να παραιτηθώ διότι αργά αναδύεται η πραγματική εικόνα από αυτή τη μιντιακή σκόνη και φτάνουμε στην ουσία ότι στην πραγματικότητα αυτό συνέβη εξαιτίας του ενδιαφέροντος (μου) για το κράτος», δήλωσε ο Μπέλκα σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TVN.