Τέσσερις εβδομάδες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Σλοβενία, ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ντέγιαν Ζίνταν συγκρότησε «Συμβούλιο Σοφών», στο οποίο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο νυν πρόεδρος της χώρας, Μπορούτ Παχόρ και ο πρώτος πρόεδρος της Σλοβενίας, Μίλαν Κούτσαν.

Οι κ.κ. Παχόρ και Κούτσαν, ο πρώην συνταγματικός δικαστής Τσίριλ Ρίμπιτσιτς, ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Σλοβενίας Γιάνεζ Κοτσιγιάντσιτς και το στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μίραν Ποτρτς αναλαμβάνουν την αποστολή να στρέψουν την προσοχή της κοινής γνώμης στο συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα.

«Ο κ. Ζίνταν, με τη νέα αυτή κίνηση, κάνει μια στροφή, αλλά δεν στρέφεται στους νέους που αντιπροσωπεύουν μια ματιά στο μέλλον και επιστρέφει σε παλιές εποχές», παρατηρούν τα σλοβενικά ΜΜΕ. «Το Συμβούλιο Σοφών, πρώτα απ' όλα, είναι ένδειξη ότι το κόμμα έχει τη δική του ιστορία έναντι της οποίας τηρεί στάση διαφάνειας» σχολίασε ο κ. Ζίνταν, αρνούμενος ότι με τον τρόπο αυτό «οι πρεσβύτεροι από το παρελθόν μπαίνουν σε πρώτο πλάνο».

Την πρωτοβουλία του Ντέγιαν Ζίνταν καταδίκασε ο πρώην αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ίγκορ Λούκσιτς, ο οποίος διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους Κούτσαν, Ρίμπιτσιτς και Κοτσιγιάντσις.

Το πιο επίκαιρο θέμα της προεκλογικής εκστρατείας στη Σλοβενία είναι ότι ορισμένα πολιτικά κόμματα προσπαθούν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και αποφάσισαν να συμμετάσχουν αυτόνομα στον εκλογικό αγώνα.

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 13 Ιουλίου τις περισσότερες πιθανότητες νίκης έχει το νεοϊδρυθέν Κόμμα του Μίρο Τσέραρ.

Ο Τσέραρ είναι γιος του Σλοβένου Ολυμπιονίκη στην ενόργανη γυμναστική, Μίροσλαβ Τσέραρ και της Ζντένκα Τσέραρ, πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, η οποία διετέλεσε γενική εισαγγελέας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ντέλο" της Λιουμπλιάνας, στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα προσέλθει στις κάλπες ποσοστό μικρότερο του 50% των ψηφοφόρων και ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος εμφανίζεται αναποφάσιστο.