current views are: 2

17 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση09:30

Λαβρόφ: Μόσχα και Βελιγράδι θα προχωρήσουν στην κατασκευή του South Stream

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Ρωσία και η Σερβία είναι έτοιμες να προχωρήσουν στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.

Δημοσίευση 09:30’
αρθρο-newpost

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Ρωσία και η Σερβία είναι έτοιμες να προχωρήσουν στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Ρωσία και η Σερβία είναι έτοιμες να προχωρήσουν στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.

“Επιβεβαιώσαμε ότι είμαστε έτοιμοι για τον South Stream, καθώς και ότι είναι ανάγκη να τον κατασκευάσουμε, διότι είναι το μόνο ρεαλιστικό πρόγραμμα για την ασφάλεια των προμηθειών αερίου στη νοτιοανατολική Ευρώπη”, δήλωσε ο Λαβρόφ αφού συναντήθηκε με το σέρβο ομόλογό του Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ανέφερε ότι η χώρα του σέβεται τις προσπάθειες της Σερβίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. “Με σεβασμό αντιμετωπίζουμε τη στάση της Σερβίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γνωρίζουμε ότι η στάση αυτή βασίζεται στην αρχή ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται νέες διαχωριστικές γραμμές στην Ευρώπη, αλλά να υπάρχει ένας ενιαίος οικονομικός, ανθρωπιστικός και πολιτιστικός χώρος” σημείωσε ο κ. Λαβρόφ.

Ντάτσιτς: Δεν θα στραφούμε κατά της Ρωσίας

Ο σέρβος ΥΠΕΞ εξέφρασε την πρόθεση της Σερβίας να συνεχίσει τις προσπάθειες για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρώντας παράλληλα άριστες σχέσεις με τη Ρωσία.

“Η Σερβία επιθυμεί την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι αυτό είναι προς το συμφέρον της, ωστόσο δε θέλει, ούτε θα το πράξει ποτέ, να στραφεί κατά της Ρωσίας” τόνισε ο κ. Ντάτσιτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι δεν αντιλαμβάνεται την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως δίλημμα που έχει να κάνει με τη Ρωσία, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να τίθενται όροι στη Σερβία που δεν ισχύουν για άλλες χώρες.

“Δεν κατανοώ γιατί πρέπει μόνο η Σερβία να πάρει θέση, ενώ άλλες χώρες της ΕΕ συνεχίζουν να διατηρούν αναπτυγμένες σχέσεις με τη Ρωσία” επεσήμανε ο κ. Ντάτσιτς.

Αναφερόμενος στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και ειδικότερα στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου “South Stream”, ο Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία θα συνεχίσει την υλοποίηση του έργου. “Όλα τα οικονομικά έργα που συμφωνήθηκαν θα υλοποιηθούν. Είναι προς το συμφέρον της Σερβίας να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η κατασκευή του αγωγού South Stream, να γίνει η σερβική πετρελαϊκή εταιρεία NIS (σ.σ. ρωσική ιδιοκτησία) η μεγαλύτερη εταιρεία στην περιοχή” τόνισε ο κ. Ντάτσιτς, μετά τη συνάντηση με τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο σέρβος ΥΠΕΞ ανακοίνωσε, επίσης, ότι και το έργο εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου της Σερβίας, που χρηματοδοτείται από τη Ρωσία θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Ο κ. Ντάτσιτς επεσήμανε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγικούς προορισμούς των σερβικών προϊόντων.

Για την ουκρανική κρίση, ο σέρβος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι θα πρέπει να λυθεί με διάλογο και ανέφερε ότι το θέμα αυτό θα αποτελέσει προτεραιότητα της σερβικής προεδρίας στον ΟΑΣΕ.

Ο Ίβισα Ντάτσιτς ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη στάση της στο ζήτημα του Κοσόβου, επισημαίνοντας ότι χωρίς την υποστήριξη της Ρωσίας και της Κίνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι εξελίξεις θα ήταν πολύ πιο δυσμενείς για τη Σερβία. 
  
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας θα συναντηθεί, σήμερα το απόγευμα, με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ενώ θα γίνει δεκτός και από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τόμισλαβ Νίκολιτς.


σχετικα αρθρα